Autor: Radka Guzi

Klimatický fond Billa Gatese údajně plánuje investovat 15 miliard dolarů do čistých technologií

Breakthrough Energy Catalyst, fond, který je součástí širší skupiny Breakthrough Energy Group, kterou založil Gates v roce 2015, dosud získal od podniků a charitativních organizací přes 1,5 miliardy dolarů.

Breakthrough Energy Catalyst, fond, který je součástí širší skupiny Breakthrough Energy Group, kterou založil Gates v roce 2015, dosud získal od podniků a charitativních organizací přes 1,5 miliardy dolarů.

Ale Jonah Goldman, výkonný ředitel BEC, údajně řekl FT, že fond nakonec plánuje investovat 10násobek této částky.

Breakthrough Energy na svých webových stránkách popisuje BEC jako „program, který má demonstrovat, jak můžeme financovat, vyrábět a nakupovat nová řešení, která podpoří nízkouhlíkové hospodářství“.

Breakthrough Energy Catalyst, soukromo-veřejný fond podporovaný miliardářem Microsoftu Billem Gatesem, údajně plánuje investovat až 15 miliard dolarů do projektů čistých technologií v USA, Spojeném království a Evropské unii.

BEC fond

BEC, fond, který je součástí širší skupiny Breakthrough Energy Group, kterou Gates založil v roce 2015, dosud získal od podniků a charitativních organizací více než 1,5 miliardy dolarů. Ale Jonah Goldman, výkonný ředitel BEC, řekl Financial Times, že fond nakonec plánuje investovat 10násobek této částky neboli 15 miliard dolarů. BEC.

Za účelem nasazení 15 miliard dolarů Goldman řekl FT, že fond plánuje využít inovativní finanční struktury a dohody o partnerství. „Jsme financováním poslední míle, a tak tam budeme nejrizikovějším kapitálem,“ uvedl Goldman. „Skutečně se snažíme ukázat, která z technologických cest bude nejúčinnější.“

Podpora nových řešení

Breakthrough Energy na svých webových stránkách popisuje BEC jako „program, který má demonstrovat, jak můžeme financovat, vyrábět a nakupovat nová řešení, která podpoří nízkouhlíkové hospodářství“. BEC se zpočátku zaměří na přímé zachycování vzduchu, zelený vodík, dlouhodobé skladování energie a udržitelné letecké palivo.

Fond, který plánuje investovat do velkých projektů, které by jinak nebyly finančně životaschopné, bude podle FT poskytovat filantropické dary, investice do akcií na dílčím trhu a smlouvy o odběru produktů.

Investice do společností

BEC v září oznámila, že zajistila investice od společností Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America a ArcelorMittal. Podporu získala také od Ministerstva energetiky USA a výkonné složky EU, Evropské komise.

Zelená řešení mají zkrátka zelenou

Je patrné, že si celý svět uvědomuje, že v inovacích, které přinášejí řešení pro šetrnější zacházení s životním prostředím, je také zajímavá příležitost pro investice. Zelená řešení mají zkrátka zelenou.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články