Autor: Filip Kejval

Krypto podvody stály lidi od roku 2021 více než 1 miliardu dolarů, říká FTC

Podle zprávy, kterou v pátek zveřejnila Federální obchodní komise, přišlo od začátku roku 2021 více než 46 000 lidí kvůli podvodům s kryptoměnami o více než 1 miliardu dolarů.

Podle zprávy, kterou v pátek zveřejnila Federální obchodní komise, přišlo od začátku roku 2021 více než 46 000 lidí kvůli podvodům s kryptoměnami o více než 1 miliardu dolarů.

Ztráty v loňském roce byly téměř 60krát vyšší než v roce 2018, přičemž medián individuální ztráty činil 2600 dolarů.

FTC uvádí, že mezi nejčastější kryptoměny, kterými lidé podle svých slov platili podvodníkům, patří bitcoin (70 %), tether (10 %) a ether (9 %).

Jednou z klíčových vlastností kryptoměn, jako je bitcoin, je, že převody plateb jsou konečné a nelze je vzít zpět. To není vždy výhodné. Chargebacky - druh nástroje určeného k ochraně spotřebitelů - umožňují spotřebitelům zvrátit transakci, pokud tvrdí, že jim bylo podvodně účtováno zboží nebo služba, které neobdrželi.

Téměř polovina lidí, kteří od roku 2021 nahlásili ztrátu kryptoměn kvůli podvodu, uvedla, že to začalo nějakou zprávou na platformě sociálních médií. Nejčastěji zmiňovanými platformami v těchto stížnostech byly Instagram (32 %), Facebook (26 %), WhatsApp (9 %) a Telegram (7 %).

Falešné investiční příležitosti byly zdaleka nejčastějším typem podvodu. V roce 2021 bylo FTC nahlášeno 575 milionů dolarů ztrát z kryptografických podvodů souvisejících s investičními příležitostmi. Lidé hlásili, že jim investiční webové stránky a aplikace umožní sledovat růst jejich kryptoměn, ale aplikace byly falešné, a když se snažili dostat své peníze ven, nemohli.

"Neexistuje žádná banka ani jiný centralizovaný orgán, který by označil podezřelé transakce a pokusil se zastavit podvody dříve, než k nim dojde," varuje FTC ve své zprávě. "Tyto úvahy nejsou pro kryptografické transakce jedinečné, ale všechny hrají podvodníkům do karet."

Romantické podvody jsou druhým nejčastějším zdrojem ztrát z kryptografických podvodů, následované podvody vydávajícími se za obchodní a vládní společnosti, které podle FTC často začínají falešnými zprávami vydávajícími se za zprávy od technologických společností, jako je Amazon nebo Microsoft.

Mladší spotřebitelé častěji naletěli podvodníkům s kryptoměnami. FTC uvádí, že lidé ve věku 20 až 49 let měli více než třikrát vyšší pravděpodobnost, že o kryptoměny přijdou, než starší věkové skupiny.

Aby se lidé vyhnuli podvodu, měli by si podle FTC uvědomit, že investice do kryptoměn nikdy nemají zaručenou návratnost, vyhnout se obchodním dohodám, které vyžadují nákup kryptoměn, a dát si pozor na romantické nabídky doprovázené žádostí o kryptoměny.

Tato zpráva přichází po několika bouřlivých týdnech na kryptotrhu. Neúspěšný stablecoin vázaný na americký dolar pomohl stáhnout dolů celou třídu kryptoaktiv, vymazal z tržní kapitalizace sektoru půl bilionu dolarů a narušil tak důvěru investorů. Mnoho institucionálních i retailových investorů bylo zlikvidováno a z velké části neexistují žádné pojistky od FDIC, ani žádná jiná ochrana spotřebitelů.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články