Autor: Adam Spáčil

Celsius žádá o ochranu před bankrotem

Kryptografická společnost Celsius po měsíci zmatků zahájila proces podání žádosti o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11.

Kryptografická společnost Celsius po měsíci zmatků zahájila proces podání žádosti o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11.

Ve středečním prohlášení společnost Celsius uvedla, že se bude snažit stabilizovat své podnikání restrukturalizací, která "maximalizuje hodnotu pro všechny zúčastněné strany". Společnost Celsius uvedla, že má k dispozici 167 milionů dolarů v hotovosti, aby mohla do té doby podporovat své operace.

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, protože se jedná o neveřejné řízení, právníci společnosti od středečního večera informovali jednotlivé regulační orgány v jednotlivých státech USA.

"Je to správné rozhodnutí pro naši komunitu i společnost," uvedl v prohlášení Alex Mashinsky, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Celsius. "Jsem přesvědčen, že až se ohlédneme za historií společnosti Celsius, budeme to považovat za rozhodující okamžik, kdy rozhodné a sebevědomé jednání posloužilo komunitě a posílilo budoucnost společnosti."

Společnost se sídlem v Hobokenu ve státě New Jersey se před měsícem dostala na titulní stránky novin poté, co zmrazila účty zákazníků.

Středeční zpráva představuje poslední vysoce postavený kryptoměnový bankrot v době, kdy ceny prudce klesají.

Společnost Voyager minulý týden požádala o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11 poté, co utrpěla ztráty v důsledku angažovanosti v již zaniklém hedgeovém fondu Three Arrows Capital. Soudce newyorského konkurzního soudu tento týden zmrazil zbývající aktiva Three Arrows Capital. Fond je nyní v procesu likvidace.

"Bohužel se to dalo očekávat. Bylo to očekávané. Naše vyšetřování to však nezastaví. Budeme pokračovat ve vyšetřování společnosti a pracovat na ochraně jejích klientů, a to i v případě její platební neschopnosti," uvedl Joseph Rotunda, ředitel odboru vymáhání práva Texaské státní rady pro cenné papíry, k podání návrhu na bankrot společnosti Celsius.

Podle dokumentu o konkurzu má společnost více než 100 000 věřitelů, mezi něž mohou patřit jak zákazníci, tak úvěrové protistrany. Její největší nezajištěnou pohledávkou je 81 milionů dolarů od fondu Pharos se sídlem na Kajmanských ostrovech. V dokumentu je jako věřitel s nezajištěnou půjčkou ve výši 12 milionů dolarů uvedena také obchodní společnost Alameda Research miliardáře Sama Bankmana-Frieda, generálního ředitele FTX.

Celsius byl jedním z největších hráčů v oblasti krypto půjček, přičemž v květnu poskytl klientům půjčky v hodnotě více než 8 miliard dolarů a spravoval aktiva v hodnotě téměř 12 miliard dolarů. Celsius uvedl, že k červnu měl 1,7 milionu zákazníků a konkuroval svými úročenými účty a výnosy až 17 %.

Firma by půjčovala kryptoměny zákazníků protistranám, které by byly ochotné za jejich půjčení zaplatit nebývale vysoký úrok. Celsius by se pak o část těchto příjmů rozdělil s uživateli. Tato struktura se však zhroutila uprostřed krize likvidity v odvětví.

Společnost byla minulý týden zažalována bývalým investičním manažerem, který tvrdil, že Celsius nezajistil riziko, uměle nadhodnotil cenu své vlastní digitální mince a dopustil se činností, které se rovnaly podvodu.

Šest státních regulačních orgánů již zahájilo vyšetřování společnosti Celsius. Jako poslední tak učinil ve středu Vermont. Státní úřad pro finanční regulaci uvedl, že společnost Celsius "využívala aktiva zákazníků k různým rizikovým a nelikvidním investicím, obchodování a poskytování úvěrů".

"Zákazníci společnosti Celsius nedostali zásadní informace o její finanční situaci, investičních aktivitách, rizikových faktorech a schopnosti splácet své závazky vůči vkladatelům a dalším věřitelům," uvedl vermontský regulátor ve svém prohlášení. "Aktiva a investice společnosti pravděpodobně nestačí na pokrytí jejích nesplacených závazků."

Adam Levitin, profesor práva v Georgetownu a ředitel společnosti Gordian Crypto Advisors, uvedl, že zákazníci společnosti Celsius budou možná muset čekat roky, než své peníze opět uvidí, a mohou mít nárok pouze na haléře. Zákazníci, kteří se zúčastnili programu vysoce výnosných vkladů společnosti Celsius, by mohli být v očích soudu považováni za nezajištěné věřitele.

"Zdá se, že se zde s kryptoměnami zákazníka zachází tak, že jsou vlastně majetkem společnosti a jako nezajištěný věřitel nedostanete své bitcoiny zpět," řekl Levitin pro CNBC a dodal, že si nemyslí, že Celsius je posledním z kryptobankrotů. "Příliv stále pokračuje, jen čekáme, kam až to zajde."

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články