Autor: Radka Guzi

Kryptoměny se propadají, bitcoin klesá o 10 % a ether o 12 %

Ceny bitcoinů v pátek prudce klesly, zatímco ceny etherů také klesly a vymazaly z kryptotrhu téměř 150 miliard dolarů.

Ceny bitcoinů v pátek prudce klesly, zatímco ceny etherů také klesly a vymazaly z kryptotrhu téměř 150 miliard dolarů.

Bitcoin klesl asi o 10 % a podle Coin Metrics se v pátek pozdě ráno obchodoval poblíž 38 425 USD. Ether, druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, klesla o více než 12 % na 2 807 USD.

Poklesy kryptoměn následují čtvrteční ztráty na Wall Street. Nasdaq se tento týden až čtvrtek propadl o téměř 5 % a S&P 500 zažívá třetí týden ztrát v řadě.

Vzhledem k tomu, že výnos 10letých amerických státních dluhopisů počátkem tohoto týdne prudce vzrostl, rostoucí sazby přiměly investory zbavit se svých pozic v rizikovějších aktivech. Výnosy se pohybují opačně než ceny.

Federální rezervní systém také naznačil, že plánuje začít snižovat svou rozvahu, stejně jako omezovat objem dluhopisů a zvyšovat úrokové sazby.

Běžným investičním případem pro bitcoin je, že slouží jako zajištění proti rostoucí inflaci v důsledku vládních stimulů, ale analytici tvrdí, že existuje riziko, že jestřábí Federální rezervní systém může vzít bitcoinu vítr z plachet.

Jak se však výnosy později v týdnu stáhly, hlavní analytik trhu Oanda Edward Moya z firmy obchodující s měnami řekl, že je „trochu zklamáním, že bitcoiny nereagují pozitivněji na obrat ve výnosech státních dluhopisů“.

Ceny bitcoinů od listopadu prudce klesly a propadly se o více než 40 % z rekordních 69 000 USD.

Někteří odborníci varují, že kryptotrh by mohl brzy směřovat k poklesu, protože zvýšená regulační kontrola a intenzivní kolísání cen utlumily vyhlídky bitcoinu.

Regulátoři zasahují i ​​proti kryptoměnám. Čína zcela zakazuje veškeré aktivity související s kryptoměnami a americké úřady rovněž zakazují určité aspekty trhu.

Ve čtvrteční poznámce Moya z Oandy předpověděl, že bitcoin by mohl klesnout pod 40 000 USD, protože ruská centrální banka navrhla zákaz používání a těžby kryptoměn na ruském území, přičemž tvrdila, že digitální měna představuje riziko pro „finanční stabilitu a suverenitu měnové politiky. “

Rusko patří mezi tři země s největší těžbou bitcoinů, poznamenal.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články