Autor: Adam Spáčil

Legendární investor Mark Mobius říká, že Fed zvýší sazby až o 7 %, a radí investorům, aby zůstali u akcií a chránili se před inflací

Investoři by měli být v akciích, aby se chránili před inflací, i když bude FED pravděpodobně i nadále zvyšovat úrokové sazby, aby ochladil vysoké ceny, řekl v pátek v televizi CNBC veterán v oblasti investování Mark Mobius.

Investoři by měli být v akciích, aby se chránili před inflací, i když bude FED pravděpodobně i nadále zvyšovat úrokové sazby, aby ochladil vysokou inflaci, řekl v pátek v televizi CNBC veterán v oblasti investování Mark Mobius.

Jeho rozhovor se uskutečnil dva dny poté, co FED poprvé od roku 2018 zvýšil cílovou sazbu federálních fondů v rámci boje proti vysoké inflaci. FED ve středu zvedl sazby o 25 bazických bodů do pásma 0,25 %-0,5 % a vydal se tak cestou, kterou oznámil koncem loňského roku, směrem k boji s inflací, která od února vzrostla na 7,9 %.

"[Kdo] se chce proti této inflaci chránit, musí držet akcie. Musí držet společnosti, které jsou schopny přizpůsobit své ceny inflaci," řekl Mobius, průkopník v oblasti investování na rozvíjejících se trzích.

Komentář Fedu z tohoto týdne naznačil, že tvůrci monetární politiky očekávají, že v tomto roce zvýší úrokovou sazbu ještě šestkrát, a že v roce 2023 dosáhne referenční sazba 2,8 %.

"Domnívám se, že sazby budou rozhodně vyšší a vyšší. Očekávám, že v Americe se sazby zvýší na 6 % nebo 7 %," řekl Mobius. Cílová sazba fondů Fedu nebyla na úrovni 6 % od roku 2001 za tehdejšího předsedy Alana Greenspana.

"To ale neznamená, že akciový trh musí klesat. Jak víte, pokud se podíváte na historii úrokových sazeb akciového trhu, není zde velká korelace," řekl Mobius, který dále uvedl, že investoři by měli mít expozici v akciích kvůli ochraně před inflací.

Index S&P 500 se letos dostal do korekce, tedy poklesu o 10 % a více z nedávného maxima, částečně proto, že se investoři připravovali na vyšší náklady na půjčky. Někteří analytici tento týden vydali poznámky, podle kterých může široký akciový index během cyklů zvyšování sazeb růst.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články