Autor: Radka Guzi

Letošní nositelé Nobelovy ceny způsobili revoluci v chemickém průmyslu

Letošní laureát Nobelovy ceny za chemii prý způsobil zlatou horečku v chemickém průmyslu.

Letošní laureát Nobelovy ceny za chemii prý způsobil zlatou horečku v chemickém průmyslu. Nová léčiva, parfémy a materiály nyní svou novou technologií vyrábějí chemici po celém světě. Chemie se navíc díky jejich objevu stala ekologičtější, bezpečnější a levnější.

Pro chemickou komunitu bylo šokující, že naše jednoduché molekuly mohly spustit chemický proces. A také s tak velkou jistotou, říká profesor Benjamin List z Max-Planck Institute v Mülheimu an den Ruhr.

Nový nástroj v molekulární konstrukci

Jejich objevy způsobily revoluci v klíčové oblasti chemie. Místo použití složitých a toxických látek k zahájení chemických procesů se laureáti Nobelovy ceny pokusili použít jednoduché organické molekuly. Tedy takové molekuly, které staví vše živé kolem nás, obyčejnou uhlíkovou sloučeninu. Ukázalo se, že to byl geniální úder. Objevili zcela nový nástroj pro stavitele molekul.

Byla to takzvaná heureka zkušenost, když jsem viděl, že to funguje, říká letošní vítěz druhé ceny David MacMillan z University of Princeton.

Už v 19. století chemici zkoumali, jak různé látky mezi sebou reagují. K nastartování chemických procesů byla od té doby použita řada různých takzvaných katalyzátorů, které však byly v zásadě výhradně dvojího druhu: toxické kovy a komplikované enzymy.

Světový ohlas nad výzkumem

Letošní laureáti Nobelovy ceny ukázali, že je možné mít ještě efektivnější reakce s běžnými organickými molekulami. A ohromilo celý výzkumný svět, když před více než dvaceti lety zveřejnili své objevy. Nikdo nečekal, že jejich technologie bude fungovat. Bylo to příliš jednoduché a přímočaré. A také šetrnější k životnímu prostředí, protože nedochází k produkci zbytkových produktů.

Objev se od té doby rychle prosadil v chemii a rozšířil se do dílen stavitelů molekul po celém světě. „Novou molekulu můžeme vyvinout v úterý a na konci týdne s ní budou chemici v jiných laboratořích pracovat na výrobě nových léků,“ říká David MacMillan.

Nové léky

Největší význam měly objevy ve farmaceutickém průmyslu. Jak na vývoj nových léků, tak na zefektivnění výroby těch stávajících. Výroba antivirotik je aktuálním příkladem, kdy jejich objevy nabyly na významu. Ale podle letošního nositele Nobelovy ceny jsme stále teprve na začátku revoluce.

Náš objev je nástroj, kladivo pro chemiky. To, co vyrábíme pomocí našich nástrojů, je omezeno kreativitou. Možná budeme v budoucnu schopni vyrábět diamanty z atmosférického oxidu uhličitého, říká Benjamin List.

V každé krizi je prostor pro zrození inovace. I v této době měli vědci možnost přispět svým výzkumem, který bezesporu v této pandemické době dodá nejen optimismus, ale i možnost lepších léků.

 

Zdroje:

svt.se

freepik.com

Nejnovější články