Levný americký plyn je pro energeticky strádající Evropu minulostí, protože inflace zvyšuje náklady, říká šéf texaské energetiky

Evropa se již nemůže spoléhat na levný dovoz zemního plynu z USA, protože se potýká s energetickou krizí, varoval spoluzakladatel texaské společnosti LNG.

Evropa se již nemůže spoléhat na levný dovoz zemního plynu z USA, protože se potýká s energetickou krizí, varoval spoluzakladatel texaské společnosti LNG.

Podle výkonného předsedy společnosti Tellurian Charifa Soukiho se země, které se snaží nahradit dodávky plynu přerušené Ruskem, dočkají toho, že dodávky LNG budou dvakrát dražší, protože náklady vzrostly v důsledku inflace.

"Z tohoto důvodu je snění o dobách, kdy jste mohli dostat plyn na vodě za 4 až 5 dolarů, minulostí," řekl Souki v úterý na fóru Energy Intelligence Forum.

"Musíme přemýšlet v kategoriích 10 až 12 dolarů," dodal s tím, že to by pak ospravedlnilo investice.

Evropa čelí tuto zimu velké energetické krizi a snaží se nahradit objemy zemního plynu, o které přišla poté, co Rusko zastavilo jeho dodávky prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1. V současné době se snaží nahradit dodávky zemního plynu z Ruska. To způsobilo prudký nárůst již tak vysokých regionálních cen plynu a zjevný sabotážní čin na obou plynovodech Nord Stream dostal dodávky a ceny pod ještě větší tlak.

Nizozemské futures na TTF, evropský benchmark zemního plynu, při poslední kontrole ve středu na indexu ICE vzrostly o 0,8 % na 163 eur (161 USD) za megawatthodinu.

Spojené státy se podle EIA zvýšily v dodávkách zkapalněného zemního plynu do Evropy, aby jí pomohly splnit zimní cíle v oblasti skladování plynu, a během první poloviny roku 2022 se staly největším světovým vývozcem LNG. Dodávky plynu z USA tvořily v roce do září více než 70 % dovozu do Evropy.

"Můžeme se dočkat toho, že trhy s LNG budou v roce 2023 poměrně napjaté, možná napjatější než letos," řekl Birol minulý týden. "Pokud se čínská ekonomika zotaví ... bude pro Evropu obtížné přilákat tolik LNG."

Evropa podle řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise již nyní platí za zemní plyn dvakrát až třikrát vyšší cenu, než jakou nabízejí asijští kupci.

Tellurian Souki uvedl, že investice do amerických plynových projektů by mohly být pro Evropu způsobem, jak zvládnout přístup k dodávkám. Do domácích projektů LNG, konkrétně v Texasu a Louisianě, byly sice vloženy miliardy dolarů, ale podle veterána LNG lze udělat více.

"Evropa bude vydávat 500 až 600 miliard dolarů na dotace pro své spotřebitele. Za zlomek této ceny byste si mohli zajistit dlouhodobé zásoby plynu ze Spojených států," řekl Souki na konferenci podle agentury Reuters.

"Ve Spojených státech jsou projekty na zkapalňování v hodnotě 100 miliard dolarů, které jsou povoleny, ale nepodařilo se jim získat financování," řekl.

"Musíte investovat, pokud chcete mít kontrolu nad zdroji," dodal.

V září společnost Tellurian uvedla, že dva potenciální velcí zákazníci, Shell a Vitol, s ní zrušili dohody o zkapalňování LNG. Tato zpráva přišla několik dní poté, co společnost Tellurian zrušila prodej vysoce výnosných dluhopisů v hodnotě 1 miliardy dolarů na financování výstavby závodů na výrobu LNG v Louisianě, uvedla agentura Reuters.

Energetická krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu a souvisejícími sankcemi zdůraznila mezery v infrastruktuře LNG. Podle společnosti Rystad Energy by mohla v roce 2024 přinést až 42 miliard dolarů nových investic do tohoto odvětví.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články