Manželka mocného drogového bosse El Chapa Guzmana odsouzena ke třem letům vězení

Manželka mexického drogového bosse Joaquina "El Chapa" Guzmana byla v úterý odsouzená ke třem letům federálního vězení a čtyřem letům vězení s dozorem za obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

Manželka mexického drogového bosse Joaquina Guzmana Loera, známý jako "El Chapo", byla v úterý odsouzená ke třem letům federálního vězení a čtyřem letům vězení s dozorem za obchodování s drogami a praní špinavých peněz. Dvaatřicetiletá Emma Coronel Aispuro souhlasila v červnu s přiznáním viny ve federálním procesu. Svému manželovi pomáhala řídit jeho rozsáhlý drogový kartel. Bývalá královna krásy má se známým šéfem kartelu Sinaloa dvojčata. Emma Coronelová, která má dvě občanství, americké a mexické, byla zatčena v únoru na Dullesově mezinárodním letišti ve Virginii a následně byla obviněna ze spiknutí za účelem distribuce kokainu, metamfetaminu, heroinu a marihuany ve Spojených Státech. 

"Zapojila se také do praní výnosů z tohoto obchodu s narkotiky a podílela se na obchodování s majetkem svého manžela Guzmana Loery. Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv ministerstva financí jej označil za významného zahraničního obchodníka s narkotiky," napsalo ministerstvo spravedlnosti v prohlášení. 

Podle amerických prokurátorů sehrála Coronelová hlavní roli při pomoci svému manželovi, který v roce 2015 utekl z mexického vězení. Šéf kartelu Sinaloa uprchl z věznice s maximální ostrahou  v červenci roku 2015 poté, co proklouzl otvorem ve sprchách. 

Mezera v podlaze sprchy o rozměrech 1,5x1,5 metru vedla do speciálně vybudovaného tunelu téměř 30 metrů pod vězeňským komplexem Altiplano. Tento tunel byl 5 stop vysoký a 3 stopy široký a vybaven ventilačním systémem. Coronelová pomohla s nákupem pozemku poblíž věznice a poskytla Guzmanovi hodinky, které obsahovaly sledovací zařízení GPS, což umožnilo spolupachatelům vykopat tunel z nedalekého pozemku do Guzmanovy cely. Podle spolupracujícího svědka s vládou, Coronelová pomáhala s organizací stavby tohoto tunelu. Útěk v roce 2015 byl již druhým případem, kdy mexické úřady ztratily Guzmana z vazby. Poprvé utekl z vězení v roce 2001, dařilo se mu skrývat 13 let. 

Po více než šesti měsících na útěku, byl Guzman v roce 2016 mexickými úřady znovu dopaden. Po jeho zatčení oznámil svědek americkým úřadům, že Coronelová poskytla mexickému úředníkovi 2 miliony dolarů, aby dohlédl na jeho přesun z jednoho vězení do druhého. Podle amerických advokátů, Coronelová nařídila tento přesun, aby mohl být usnadněn nový útěk. Guzman nebyl nikdy převezen a o rok později byl vydán do Spojených států. Po tříměsíčním soudním procesu, byl Guzman odsouzen na doživotí a bylo nařízeno propadnutí 12,6 miliardy dolarů.

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články