Máte obavy z inflace? Tyto 4 akcie pro Vás mohou být zajímavé!

Někteří lidé jsou znepokojeni inflací, protože USA od začátku pandemie loni v březnu překročila fiskální stimul v hodnotě 5 bilionů dolarů. Zde jsou čtyři solidní akcie, které můžete vlastnit, abyste rozptýlili tyto obavy.

Obrázek: pixabay.com

Uplynulý rok byl divoký. Pandemie koronaviru dramaticky ovlivnila naše životy a přinesla s sebou drastické zvýšení fiskálních výdajů. Od loňského března Kongres schválil tzv. zákon CARES v hodnotě 2,2 bilionu dolarů, v prosinci dodatečnou pomoc v hodnotě 900 miliard dolarů a naposledy americký záchranný plán, jehož celková cena činí dalších 1,9 bilionu dolarů.

Kvůli těmto masivním fiskálním výdajům se někteří pozorovatelé trhu obávají inflace. V lednu varovala Fannie Mae před možnými dopady inflace na ekonomiku v roce 2021 a v dalších letech a obavy vyjádřili i bývalý ministr financí Larry Summers a bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard.

Když se z inflace stane problém, jedním ze způsobů, jak Federální rezervní systém reaguje, je zvýšení úrokových sazeb, aby mírně obnovil ekonomiku – a některé firmy dokážou ustát vyšší úrokové sazby lépe než jiné. Protože je těžké předpovědět inflaci, je důležité zaměřit se na dobře řízené společnosti, které se dobře orientovaly v globální pandemii a dobře by si vedly i při rostoucích úrokových sazbách. Zde jsou čtyři skvělé společnosti, které byste mohli zvážit:

1. U.S. Bancorp

Jedním z odvětví, které těží z rostoucích úrokových sazeb, jsou banky. To proto, že banky vydělávají na čistém úrokovém rozpětí – rozdílu mezi úrokovými sazbami z vkladů a úrokovými sazbami, které banka může získat na volném trhu.

U.S. Bancorp je jednou z nejlépe řízených bank v USA, ale v roce 2020 spolu s mnoha svými protějšky bojovala částečně kvůli nedostatku investičních bankovních operací. Banka by však měla těžit ze znovuotevření ekonomiky a dodat managementu optimismus ohledně růstu úvěrů během roku. Optimistický je také vzestup firemní aktivity, který by měl podnítit růst firemních úvěrů, stejně jako zvýšené výdaje spotřebitelů na kreditní karty.

Investoři obvykle platí premium z U.S. Bancorp. Za posledních 10 let činil poměr ceny banky k hmatatelné účetní hodnotě v průměru 2,5. Při současné hodnotě 2,4 vypadá banka levně, zejména vezmeme-li v úvahu, že předčila mnoho bankovních protějšků.

2. Glacier Bancorp

Glacier Bancorp je regionální banka se působící v Rocky Mountain a jihozápadních regionech Spojených států amerických. Je umístěna ve čtyřech nejrychleji rostoucích státech USA v roce 2020 – Idaho, Arizona, Nevada a Utah. Vzhledem k tomu, že rozšiřuje svou stopu v regionu, jedná se o další banku, která jistě těží z vyšších úrokových sazeb.

Banka v roce 2020 využila programu na ochranu plateb a v prvních dvou čtvrtletích tohoto roku by měla nadále sklízet plody, neboť SBA odpouští více těchto úvěrů. Účast Glacier na partnerství veřejného a soukromého sektoru přinesla 93,4 milionu dolarů na poplatcích a úrokových výnosech a rekordní produkce hypoték pomohla bance získat dalších 99,5 milionu dolarů v příjmech ze zisku z prodeje úvěrů. V důsledku toho byl v roce 2020 rekordní příjem ve výši 266 milionů dolarů. Banka dokázala tyto prostředky využít k nákupu dluhových cenných papírů, přičemž opatrně dohlíží na rostoucí úrokové sazby.

3. Progressive

Dalším odvětvím, které těží z rostoucích úrokových sazeb, je pojišťovnictví. To proto, že pojišťovny investují přebytečný kapitál ze své obvyklé upisovací činnosti, aby vytvořily úrokový výnos, což může pomoci zvýšit jejich horní a dolní hranici.

Progressive je jednou z nejlepších ve hře. Společnost Progressive je sice méně závislá na příjmech z investic než konkurenti, přesto by uvítala prostředí rostoucích úrokových sazeb. To proto, že společnost má investiční portfolio 43,3 miliardy dolarů, které v roce 2020 vytvořilo 2,2 % celkových příjmů. Portfolio by s růstem úrokových sazeb pravděpodobně přineslo větší impuls.

Nejlepší ze všeho je, že pojistitel vykazuje hvězdná tempa růstu už deset let. Od roku 2010 Progresivní společnosti rostlo zasloužené pojistné ročním tempem 10,4%, což pomohlo růstu čistého příjmu ročně o 18,2 %. Společnost zveřejnila hvězdné výsledky v roce 2020, kdy vzrostlo pojistné získané o 8,5%, zatímco čistý příjem vzrostl o 43,7%. Také měla další skvělý rok řízení rizik, když pouze během roku vykázala kombinovaný poměr (měřítko ziskovosti pojistitele)– ve výši 87,7%. Poměr pod 100% znamená, že pojistitel sepisuje ziskové pojistky.

Společnost je dobře známá svými investicemi do telematiky. Její vůdčí postavení v tomto prostoru spolu s hvězdnými standardy pro upisování a její pozici využívat vyšších úrokových sazeb je důvodem, proč je tento pojistitel další solidní možností.

4. Chubb

A máme tu další společnost z odvětí pojišťovnictví, která by měla prospěch z růstu sazeb. Chubb je více závislá na příjmech z investic než Progressive, protože tvoří 9,4% jeho celkových příjmů.

Společnosti Chubb, největšímu pojistiteli majetku a obětí na světě, ublížila v roce 2020 globální pandemie, požáry, záplavy a občanské nepokoje. Společnost se v roce 2021 zorientovala na zpevňujícím se pojistném trhu, kde pojišťovny v reakci na to vyplácely zvýšené výplaty a zvyšovaly pojistné. Její silná kapitálová pozice ji vede k tomu, aby v roce 2021 využila příznivého trhu pro pojistitele. Dalším plusem je, že společnost Divident Aristocrat, zvyšuje výplatu dividend už 26 let a vynáší téměř 1,8% a zároveň dosáhla snadno zvládnutelného výplatního poměru 39,3%.

Udržujte kurz

Nemůžeme vědět, zda a kdy se inflace v blízké budoucnosti zvýší. Jediné, co můžeme udělat, je udržet kurz a mít určitou expozici vůči společnostem, které by těžily z inflačního prostředí, a tedy z prostředí rostoucích úrokových sazeb. Všechny čtyři výše uvedené společnosti jsou dobře řízenými společnostmi, které se v roce 2021 chystají vykázat silné výkony a navíc by měly prospěch z vyšší úrokové sazby.

Zdroj: fool.com,pixabay.com

Nejnovější články