McDonald's přišel o 100 milionů dolarů na vyhozeném jídle kvůli uzavření svých ruských poboček

McDonald's ztratil kolem 100 milionů dolarů na nevyužitých zásobách od doby, kdy uzavřel své restaurace v Rusku a na Ukrajině.

McDonald's ztratil kolem 100 milionů dolarů na nevyužitých zásobách od doby, kdy uzavřel své restaurace v Rusku a na Ukrajině.

Společnost McDonald's uzavřela koncem února svých 108 restaurací na Ukrajině a v polovině března většinu z 850 provozoven v Rusku.

McDonald's ve svých výdělcích za první čtvrtletí uvedl, že vynaložil „27 milionů dolarů nákladů souvisejících s pokračováním platů zaměstnanců, leasingu a plateb dodavatelům, stejně jako 100 milionů dolarů nákladů na zásoby v dodavatelském řetězci společnosti, které budou pravděpodobně zlikvidovány právě z důvodu dočasného uzavření restaurací."

Finanční ředitel McDonald's Kevin Ozan sdělil investorům, že udržování infrastruktury na Ukrajině a v Rusku by společnost stálo 50 až 55 milionů dolarů měsíčně.

Ukrajina a Rusko představovaly v roce 2021 přibližně 2 % celkového prodeje společnosti, uvedl McDonald's. 112 miliard dolarů, které vykázal v celkových tržbách, naznačuje, že ukrajinské a ruské restaurace McDonald's přinesly v loňském roce jen něco málo přes 2 miliardy dolarů.

McDonald's 8. března oznámil, že zavírá své ruské restaurace, ale bude i nadále vyplácet mzdu svým zhruba 62 000 zaměstnancům v Rusku a také zaměstnancům na Ukrajině.

Většina ruských restaurací McDonald's je provozována společností, ale více než 100 je ve vlastnictví franšízantů a některé z nich odmítly zavřít. Je to podobný příběh s dalšími západními řetězci rychlého občerstvení, včetně Burger Kingu, který uvedl, že provozovatel jeho 800 ruských restaurací je „odmítl“ zavřít.

McDonald's otevřel svou první pobočku v Rusku v Moskvě v roce 1990. Pro Rusy bylo otevření restaurace McDonald's synonymum kapitalismu a americké kultury, hmatatelným symbolem blížícího se kolapsu Sovětského svazu.

McDonald's zatím neuvedl, kdy jeho zavřené restaurace na Ukrajině a v Rusku znovu otevře.

Zdroje: insider.com, unsplash.com