Měli byste nakupovat akcie teď, nebo počkat? Tady je Buffettova rada

V těžkých dobách, jako je ta současná, se hodí trocha zdravého rozumu. Je to oficiální. Index S&P 500 vstoupil do oblasti medvědího trhu.

V těžkých dobách, jako je ta současná, se hodí trocha zdravého rozumu.

Je to oficiální. Index S&P 500 vstoupil do oblasti medvědího trhu. Po dosažení vrcholu na samém počátku roku 2022 ztratil široký index v době psaní tohoto článku něco přes 20 % své hodnoty.

Na vině je dokonalá bouře faktorů. Prudce rostoucí inflace, která je na 40letém maximu, geopolitické nepokoje, přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci a Federální rezervní systém, který agresivně zvyšuje úrokové sazby, to vše vyděsilo investory z optimismu a očekávání plné recese v blízké budoucnosti. A otázka, co dělat z hlediska investování, je naléhavá.

Zásoby jsou v prodeji

Představte si, že věci, které si kupujete v každodenním životě, jsou najednou levnější. Možná je těžké o tom teď přemýšlet, ale kdyby ceny benzínu, auta, nájemného, jídla nebo třeba iPhonu od Applu výrazně klesly, jak byste reagovali? Spotřebitelé by byli nadšeni, protože by si mohli koupit více věcí, které chtějí a potřebují, za mnohem nižší ceny. Je důležité si uvědomit, že v tomto myšlenkovém cvičení spotřebitel dobře chápe hodnotu těchto důležitých věcí, které kupuje.

Proč tedy při poklesu cen akcií všichni panikaří? Pokud se na nákup akcií díváme jako na vlastnictví částí skutečných podniků, což je to, co je skutečné investování a co Buffett zdůrazňuje, neměli bychom se v takové době všichni vzrušovat?

V této situaci je však třeba zvážit několik věcí. Pokud máte časový horizont 10 a více let do budoucna, pak je pro vás nákup akcií za nižší ceny výhodný. Pokud jste však někdo, kdo je v současné době v důchodu nebo blízko důchodu, pak je nepochybné, že vidět pokles hodnoty vašeho portfolia může být bolestivé.

Pro většinu mladších investorů je však nyní vhodná doba k nákupu akcií. Index S&P 500 se vždy odrazil od minima, aby časem pokračoval v dosahování nových maxim. "Buďte chamtiví, když se ostatní bojí," jak říká Buffett. Strachu je nyní rozhodně hodně.

Nevybírejte si čas na trhu

Nyní, když jsme si řekli, zda je dobré nakupovat akcie, když ceny klesají, podívejme se na rozhodnutí, zda nakupovat nyní nebo vyčkávat.

Výhodou je, kdyz se jednoduše nesnažíte načasovat akciový trh, což je podle studií ztrátová hra. Nikdo s jistotou neví, zda trh v blízké budoucnosti poroste nebo klesne. Ale tím, že se zaměříte na to, co můžete ovlivnit, budete investovat pravidelně a nakupovat kvalitní, blue-chipové podniky, si můžete zajistit, že časem budete těžit ze zisků trhu.

Dno akciového trhu nelze určit. Horší je, že vyčkáváním riskujete, že přijdete o případné zisky.

Toto období je pro investory bezpochyby jedním z nejtěžších. Pokud však zůstanete věrni své investiční strategii a přijmete dlouhodobé myšlení, ukáže se, že současné prostředí je fantastickou příležitostí k nákupu.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články