Měli byste následovat Warrena Buffetta a koupit akcie Occidental Petroleum?

Nejnovější krok Warrena Buffetta ohledně společnosti Occidental Petroleum z ní dělá jednu z nejlepších ropných akcií, které byste měli mít na očích.

Nejnovější krok Warrena Buffetta ohledně společnosti Occidental Petroleum z ní dělá jednu z nejlepších ropných akcií, které byste měli mít na očích.

Když Warren Buffett nakupuje akcie, kupuje podíly v podnicích s úmyslem vlastnit je dlouhodobě. V případě společnosti Occidental Petroleum (OXY) se však zdá, že je tomu trochu jinak. Vzhledem k tempu, jakým Buffett tyto ropné akcie shání, se zdá, že by nakonec mohl společnost získat.

V červenci požádala Buffettova Berkshire Hathaway (BRK.A -2,63 %) (BRK.B -2,74 %) o schválení akvizice až 50% podílu ve společnosti Occidental Petroleum. Federální energetická regulační komise (FERC) dala Buffettovi zelenou.

Buffett vlastnil prioritní akcie a warranty společnosti Occidental Petroleum již předtím, než v březnu zveřejnil pozici v kmenových akciích Occidental. Od té doby legendární investor agresivně nakupuje akcie této ropné společnosti, přičemž Buffettův poslední nákup ze začátku srpna zvýšil jeho podíl v ropném a plynárenském gigantu na 20 %. Akcie Occidental Petroleum od začátku března do dneška vzrostly o téměř 57 %.

Berkshire Hathaway se topí v hotovosti - na konci června disponovala téměř 105 miliardami dolarů - a o tom, kde Buffett všechny tyto peníze utratí, se mluví již dlouho. Přesto, ropná společnost? Vsadím se, že to čekal jen málokdo z investorů, zejména proto, že ropa je cyklický sektor a fosilní paliva čelí nejisté budoucnosti v souvislosti s nárůstem čistých energetických paliv v boji proti klimatickým změnám.

Navzdory tomu, co říkají odpůrci, je však Buffett zjevně ohledně budoucnosti ropy optimistický a v Occidental Petroleum vidí takový příslib, že nyní pokukuje po 50% podílu v této společnosti. Buffett neinvestuje z rozmaru, takže jeho ponor do Occidentalu musí být postaven na pevných základech.

Vábení ropy a silná ropná hra

Je sice pravda, že stále více ekonomik po celém světě přechází od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie, ale tempo jejich zavádění je stále bolestně pomalé. Ve své stěžejní zprávě o světovém energetickém výhledu z října 2021 americký Úřad pro energetické informace, známější jako EIA, předpokládá, že poptávka po ropě bude do roku 2050 nadále růst a ropa zůstane největším zdrojem energie.

Occidental Petroleum je nejen jednou z největších těžebních společností s prodanou plochou v Permské oblasti, ale provozuje také střednědobé a chemické aktivity. Důležité je, že společnost Occidental splňuje většinu Buffettových investičních kritérií, především finanční odolnost a dividendy.

Ještě předtím, než ceny ropy v březnu vystřelily vzhůru, stanovila společnost Occidental Petroleum své priority pro rok 2022: růst peněžních toků, snižování zadlužení a výplata udržitelné a rostoucí dividendy. Poté, co společnost Occidental v roce 2021 vytvořila rekordní volný peněžní tok a snížila dluh v hodnotě 6,7 miliardy USD, zvýšila v únoru roční výplatu dividend o neuvěřitelných 1 200 %.

Occidental od té doby šlape na plné obrátky. Jen ve druhém čtvrtletí splatila 19 % svého celkového nesplaceného dluhu, tedy téměř 4,8 miliardy USD. Tímto krokem společnost Occidental již překonala svůj krátkodobý cíl snížení dluhu, což jí otevírá cestu k vyšším dividendám a zpětnému odkupu akcií.

V průběhu hovoru k výsledkům společnosti Occidental za druhé čtvrtletí generální ředitelka Vicki Hollubová uvedla, že akcionáři mohou i nadále očekávat "postupné a smysluplné" budoucí zvyšování dividend a existuje možnost, že by Occidental mohl v roce 2023 vrátit akcionářům až 4 USD na akcii ve formě dividend a zpětného odkupu. Pro představu, roční výplata dividend společnosti Occidental i po únorovém zvýšení činí pouze 0,52 USD na akcii.

Buffett má rád dobře řízené společnosti s nízkým zadlužením, silnými peněžními toky a rostoucími dividendami. Stejně tak byste měli postupovat i vy.

Čas na nákup akcií společnosti Occidental Petroleum

Jak je pro akcie ropných společností typické, cena akcií společnosti Occidental by mohla klesnout, pokud ceny ropy klesnou. Přesto je těžké najít důvod, proč v tomto případě vsadit proti Buffettovi. Kromě příležitostí v oblasti ropy Occidental také hodně sází na zachycování a ukládání oxidu uhličitého, což je trh, jehož hodnotu odhaduje na biliony dolarů a který by mohl společnosti v příštích letech výrazně přidat na hodnotě.

Mezi tím se Occidental ukazuje jako silná alokace kapitálu a solidní dividendová akcie. Ať už Buffett společnost nakonec převezme, nebo ne, pokud jste investorem do energetických zdrojů, budete chtít při jakémkoli poklesu akcie Occidental Petroleum koupit.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články