Měli byste nyní opravdu nakupovat akcie?

Přestože nejistota přetrvává, poklesy na trzích jsou skvělou příležitostí k levnému nákupu dobrých akcií.

Přestože nejistota přetrvává, poklesy na trzích jsou skvělou příležitostí k levnému nákupu dobrých akcií.

V červenci přišli analytici Bank of America s poměrně pochmurnou prognózou pro index S&P 500 do konce roku 2022. Svůj cíl pro benchmark na konci roku přehodnotili z 4 500 na 3 600 bodů na konci letošního roku.

Při hodnotě indexu S&P 500 4 200 k 25. srpnu by to znamenalo, že do konce roku klesne o dalších 14 %, navíc k 12 %, o které již klesl. A index Nasdaq Composite se již nachází v teritoriu medvědího trhu, když k 25. srpnu klesl od začátku roku přibližně o 20 %.

To však neznamená, že předpověď Bank of America bude správná. Trh by mohl po zbytek roku prudce růst. Nejistota však způsobila, že mnoho investorů sedí stranou a čeká, až se trh obrátí zpět na sever. To vyvolává otázku: Měli byste teď opravdu nakupovat akcie? I když je rozumné být opatrný, je také chytré být oportunistický. Zde je vysvětlení proč.

Špatné zprávy mohou být dobrými zprávami

Jistě jste již slyšeli slavný výrok Warrena Buffetta: "Buďte chamtiví, když se ostatní bojí, a bojte se, když jsou ostatní chamtiví". To se pro průměrného investora snáze řekne, než udělá, ale jde o to, že poklesy na trzích jsou skvělou příležitostí k nalezení dobrých a levných akcií, které po obratu na trhu porostou a budou prosperovat.

Jak řekl sám Buffett v roce 2008 deníku The New York Times: "Špatné zprávy jsou nejlepším přítelem investora. Umožní vám koupit kus americké budoucnosti za sníženou cenu."

Některé z Buffettových nejlepších a nejlukrativnějších nákupů se uskutečnily na trzích s poklesem. Buffett koupil druhý největší současný podíl společnosti Berkshire Hathaway, Bank of America, v srpnu 2011, kdy se obchodovala za cenu kolem 6 dolarů za akcii. Nyní se obchoduje za 35 USD za akcii - přestože od začátku roku klesla o 21 %. Přesto tato investice Buffettovi přinesla 17% roční výnos.

No, ne všichni investoři mají takové zkušenosti nebo výsledky jako Warren Buffett, ale stejně jako po Velké recesi je i nyní k dispozici spousta dobrých akcií s nízkým oceněním, pokud víte, kde hledat.

Co hledat

V první řadě je třeba vědět, že medvědí trhy netrvají tak dlouho jako býčí trhy. Podle analýzy společnosti Hartford Funds trvá průměrný medvědí trh přibližně 289 dní, tedy něco málo přes devět měsíců, zatímco průměrný býčí trh trvá přibližně 991 dní, tedy 2,7 roku. Dále platí, že akcie během medvědího trhu v průměru ztrácejí 36 % a během býčího trhu získávají 114 %.

Za zmínku také stojí, že přibližně polovina nejlepších dnů indexu S&P 500 za posledních 20 let nastala během medvědího trhu, zatímco dalších 34 % se odehrálo v prvních dvou měsících býčího trhu. Přidávat ke stávajícím nebo investovat do nových akcií se tedy skutečně vyplatí.

Postupujte však opatrně, protože venku stále panuje velká nejistota. Nejlépe uděláte, když si najdete společnosti, u nichž došlo k poklesu ocenění měřeného poměrem ceny k zisku (P/E), poměrem ceny k účetní hodnotě (P/E) nebo poměrem ceny k tržbám (P/S). Hledejte také společnosti, které jsou zavedené ve svých odvětvích nebo na svých trzích s historií konzistentního růstu zisků a tržeb.

Obecně řečeno, akcie, které mají stále vysoké ocenění, neúměrně vysoké zadlužení, relativně malý peněžní tok, vysoké náklady a nepravidelnou historii ziskovosti nebo zisků, by měly vyvolat varování.

Takže ano, měli byste se nyní snažit investovat do akcií, ale postupujte opatrně a proveďte si průzkum.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články