Autor: Petr Jůn

Microsoft by měl prodat Office a Windows, aby posílil cloudový byznys, říká jeho bývalý manažer

Podle bývalého manažera Bena Slivky by Microsoft měl vyčlenit své franšízy Windows a Office, aby posílil své úsilí v oblasti cloud computingu.

Podle bývalého manažera Bena Slivky by Microsoft měl vyčlenit své franšízy Windows a Office, aby posílil své úsilí v oblasti cloud computingu.

Slivka, který byl dříve generálním ředitelem skupiny Microsoftu pro spotřebitele a obchod, řekl v rozhovoru pro CNBC: "Správné je pravděpodobně vsadit budoucnost na cloud," uvedl.

Cloudová infrastruktura Azure, kterou organizace využívají k napájení aplikací, se stala hvězdou uvnitř Microsoftu, protože představuje nejtěžší konkurenci pro vedoucí společnost na trhu Amazon Web Services. Rychlý růst jednotky Azure inspiroval investory k podpoře společnosti v moderní éře, desítky let poté, co začala dominovat v oblasti operačních systémů a softwaru pro produktivitu. Akcie Microsoftu v roce 2021 posílily o 51 %, zatímco index S&P 500 o přibližně 27 %.

Slivka, který již akcie Microsoftu nedrží, uvedl, že by nechtěl, aby vnitřní spory stály v cestě dalšímu rozvoji Azure. Odvolal se na historii Microsoftu v oblasti budování pro mobilní zařízení, kde se společnosti nepodařilo předstihnout Apple a Google, když se prosadily chytré telefony.

"Lidé, kteří vedli divizi Windows, uzavřeli lidi z mobilních operačních systémů do škatulky a omezili jejich možnosti," řekl. "Měli své malé tlačítko Start a všechny ty další kecy----. Microsoft třikrát restartoval svou mobilní strategii. Nakonec to výrobci mobilních telefonů a vývojáři prostě vzdali."

V roce 2015 Microsoft odepsal aktiva ve výši 7,6 miliardy dolarů související s akvizicí zařízení a služeb společnosti Nokia za 9,5 miliardy dolarů. V roce 2019 společnost přestala podporovat systém Windows 10 Mobile poté, co jeho podíl na trhu klesl pod 1 %.

Microsoft byl v minulých letech ochoten rozloučit se s malými částmi svého podnikání. V roce 2015 společnost vyčlenila aktiva mapové služby Bing pro společnost Uber. V roce 2016 se dohodla na prodeji aktiv v oblasti funkčních telefonů Nokia společnostem Foxconn a HMD Global za 350 milionů dolarů a vyčlenila společnost Vexcel, která se zabývá zobrazováním.

Slivka po nástupu do Microsoftu v roce 1985 vytvořil tým Internet Exploreru a v roce 1999 společnost opustil. "Chápu, jak důležitý je pro Microsoft systém Windows," napsal v roce 1997 v e-mailu Billu Gatesovi, spoluzakladateli a bývalému generálnímu řediteli Microsoftu, který se stal vládním důkazem v antimonopolním řízení amerického ministerstva spravedlnosti proti Microsoftu.

Uvedl, že společnost "neumírá zítra" a nepotřebuje v nejbližší době formulovat transakci.

Se Slivkovým názorem však zřejmě souhlasí jen málo analytiků.

Systémy Windows a Office se dnes stále těší vedoucímu postavení na svých trzích a tyto produkty pomáhají přilákat zákazníky k Azure. Výzkumná společnost Gartner, která se zabývá technologickým průmyslem, ve své poslední výroční zprávě o trhu uvedla, že velké společnosti přechází na Azure poté, co si v průběhu mnoha let vybudovaly důvěru v Microsoft.

"Dobrá pověst, kterou si Microsoft v průběhu času vybudoval, představuje pro Azure stále velmi lukrativní budoucnost," uvedl v rozhovoru analytik společnosti Wells Fargo Michael Turrin. "Jedna moje část říká, že Office je také příkopem produktivity a udržení těchto věcí pohromadě má také velkou sílu."

Zároveň by investoři podle něj rádi investovali do zefektivněné společnosti provozující veřejný cloud. Mnozí v technologickém průmyslu a na Wall Street spekulují například o vyčlenění Amazonu z AWS, ačkoli společnost opakovaně uvedla, že to nemá v plánu.

Turrin v listopadové poznámce, kterou zahájil pokrytí Microsoftu s ratingem odpovídajícím nákupu, odhadl, že Azure v roce 2028 překoná AWS v tržním podílu. Turrin celé společnosti přisoudil tržní hodnotu 3 biliony dolarů na konci roku 2023. Samotný Azure by podle něj měl hodnotu 1,5 bilionu dolarů a počítá s tím, že tato divize je stejně jako AWS zisková.

Samotná společnost Wells Fargo odhalila plán využívat Azure, stejně jako cloud společnosti Google, v září. Judson Althoff, obchodní ředitel Microsoftu, se ve svém prohlášení nechal slyšet, že výrobce softwaru má se 169letou společností Wells Fargo "dlouhodobý vztah".

Opuštění Windows a Office by mělo velké důsledky pro postavení Microsoftu. Více než třetina příjmů společnosti pocházela ve třetím čtvrtletí z produktů Office a cloudových služeb a Windows.

Jsou také vysoce ziskové. Analytici UBS v listopadu odhadli, že pokud bude 12 % celkových příjmů Microsoftu pocházet z Windows, pak se budou podílet na celkové hrubé marži společnosti zhruba 17 %. Microsoft již několik let rozšiřuje hrubou marži Azure, ale analytici se nedomnívají, že by se zatím přiblížila úrovni Windows.

Microsoft se k tomu odmítl vyjádřit.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články