Miliardář a investor Howard Marks vítá období paniky. Zde je 10 jeho nejlepších citátů z nedávného podcastu a nové poznámky

Howard Marks v nedávné epizodě podcastu "Exchanges at Goldman Sachs" prohlásil, že období turbulencí jsou nejlepším obdobím pro hledání výhodných obchodů, zdůraznil důležitost placení správné ceny a prohlásil, že spekulativní nadměrné investice se z finančních trhů vytratily.

Howard Marks v nedávné epizodě podcastu "Exchanges at Goldman Sachs" prohlásil, že období turbulencí jsou nejlepším obdobím pro hledání výhodných obchodů, zdůraznil důležitost placení správné ceny a prohlásil, že spekulativní nadměrné investice se z finančních trhů vytratily.

Miliardář a šéf společnosti Oaktree Capital Management ve své zprávě klientům tento týden také zdůraznil hodnotu opačného myšlení, neochvějného přesvědčení a zachování kurzu, i když se blíží krach nebo recese.

Zde je 10 nejlepších Marksových citátů z podcastu a memoranda, lehce upravených kvůli délce a srozumitelnosti:

1. "Nikdy nevíme, kam jdeme, ale určitě bychom měli vědět, kde jsme." (Marks tvrdil, že pochopení současného prostředí je zásadní, zatímco předvídání budoucnosti nikoli.)

2. "Rozsáhlý pesimismus je velkou a nezbytnou podmínkou obrovských obchodů."

3. "Jsme přesvědčeni, že krize nebo krach je příležitostí k výhodnému nákupu, nikoli něčím, čeho se máme bát."

4. "Dobré investování neznamená kupovat dobré věci. Je to o tom, že si věci kupujete dobře. Musíte pochopit rozdíl. Nejde o to, co kupujete, ale o to, co platíte."

5. Buffett říká: "Mám rád hamburgery. A když jsou hamburgery ve slevě, jím více hamburgerů. Nikdo nemá rád, když hodnota jeho portfolia klesá. Ale je to ekvivalent toho, když se věci dávají do výprodeje. A vy jste naštvaní, když vidíte ztráty. Ale doufejme, že vás to neochromí a můžete se rozhoupávat a říkat: "Víte co, jsou levnější. Koupím si jich víc."

6. "Býčí faktory byly dlouho v převaze. A býci vydělali peníze. A konzervatismus nebyl odměněn. Nyní se lidé, kteří jsou nejvíce býčí, lidé, kteří měli v roce 2020 nejlepší výnosy, vrátili zpět na zem. Nikdo už o nich nepíše plamenné články. Tyto faktory jsou v rovnováze. Jsme na rozumném místě. Excesy byly napraveny."

7. "Každý, kdo si myslí, že existuje vzorec pro investování, který zaručuje úspěch (a že ho může mít), zjevně nerozumí složité, dynamické a konkurenční povaze investičního procesu." (Marks svůj názor podtrhl citací Charlieho Mungera: "Nemá to být snadné. Každý, kdo to považuje za snadné, je hloupý.").

8. "Dobrá investiční rozhodnutí učiněná při nejlepších příležitostech - při nejpřehnanějších tržních extrémech - vždy obsahují prvek kontrariánského myšlení."

9. "Možnost - nebo dokonce skutečnost, že nás čeká negativní událost, není sama o sobě důvodem ke snížení rizika; investoři by tak měli učinit pouze v případě, že nás čeká událost, která není náležitě zohledněna v cenách aktiv."

10. "Pokud čekáte na zastávce dostatečně dlouho, máte jistotu, že autobus stihnete, ale pokud běháte od zastávky k zastávce, nemusíte ho stihnout nikdy." (Marks zdůrazňoval nebezpečí neustálého střídání strategií při hledání něčeho, co funguje.)

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články