Autor: Adam Spáčil

Miliardář Leon Cooperman označil inflaci za přítele běžných akcií. Zde je důvod, proč má možná pravdu

Inflace je "přítelem běžných akcií". Ačkoli tato slova mohou být v rozporu s narativem "inflace škodí akciím", který v lednu dominoval trhu, miliardář Leon Cooperman se domnívá, že rostoucí cenové tlaky a vyšší sazby mohou ve skutečnosti působit ve prospěch akciových investorů.

Inflace je "přítelem běžných akcií". Ačkoli tato slova mohou být v rozporu s narativem "inflace škodí akciím", který v lednu dominoval trhu, miliardář Leon Cooperman se domnívá, že rostoucí cenové tlaky a vyšší sazby mohou ve skutečnosti působit ve prospěch akciových investorů.

Předseda Omega Advisors v loňském rozhovoru pro CNBC vysvětlil, že společnosti absorbují dopad rostoucích nákladů zvýšením prodejních cen a chrání své ziskové marže, což zvyšuje nominální úroveň jejich příjmů a zisků.

V podstatě tím chtěl říci, že společnosti mají možnost přenést břemeno vyšších nákladů na spotřebitele. Tuto dodatečnou hotovost pak mohou využít k rozhodnutím, která potěší jejich akcionáře, jako je zvýšení dividend nebo oznámení o zpětném odkupu akcií.

Coopermanův komentář se může zdát v tuto chvíli nepřiměřený, vzhledem k tomu, že lednovému výprodeji dominovaly obavy ze zvýšení úrokových sazeb (za účelem ochlazení prudce rostoucí inflace) a snížení nafouknuté rozvahy Federálního rezervního systému, což by mohlo způsobit ještě vyšší výnosy dluhopisů a náklady na půjčky.

Ale možná má pravdu.

Investoři se v minulém měsíci přestali soustředit na inflaci a začali zkoumat zisky podniků a vyhlídky růstu. Povzbudivé pro ně je, že podle údajů společnosti FactSet více než 75 % společností z indexu S&P 500 vykázalo v posledním čtvrtletí roku 2021 pozitivní překvapení v oblasti tržeb.

Může být inflace pro akcie příznivá?

Spotřebitelská inflace dosáhla v prosinci 7 %, protože ceny běžného zboží a služeb prudce vzrostly. To znamená, že inflace v USA je nejvyšší za téměř čtyři desetiletí. Znamená to, že za každý dolar si nyní koupíte méně než loni v tomto období.

"Inflace snižuje vaši kupní sílu, což znamená, že držení hotovosti ztrácí hodnotu. Je také velmi škodlivá pro cenné papíry s pevným výnosem," řekl Anthony Denier, generální ředitel obchodní platformy Webull.

"Historicky jsou však akcie považovány za pojistku proti inflaci. Je tomu tak proto, že i když společnosti pociťují rostoucí náklady na materiál nebo zdroje k výrobě svých produktů nebo služeb, mají možnost zvýšit své vlastní ceny."

Jako příklad akcií s malou tržní kapitalizací, akcií ropných společností a akcií rozvíjejících se trhů uvedl akcie, které v tomto prostředí dosahují lepších výsledků.

Společnosti s malou tržní kapitalizací, tedy společnosti s tržní hodnotou nižší než 2 miliardy dolarů, si v době inflace obvykle vedou dobře, protože obsluhují úzce vymezené trhy, což jim dává větší možnost zvyšovat ceny, uvedl Denier.

Vítězové a příležitosti v odvětví

Z růstu cen těží také specifická odvětví, jako jsou komodity, nemovitosti, energetika a výrobci základních materiálů. Jednou z defenzivních strategií je analýza skrytých klenotů, které mají vynikající vyhlídky na růst zisků.

Podle Matthewa Stratmana, hlavního finančního poradce společnosti South Bay Planning Group, byl rok 2021 dokonalým příkladem vysoké inflace, kdy byly hlavními sektory na akciovém trhu energie, komodity a nemovitosti.

Podle Grega Bassuka, generálního ředitele společnosti AXS Investments, jsou dalšími bezpečnými sektory v tomto období finance, průmyslové podniky a materiály.

"Tyto akcie v minulosti v takovém prostředí těžily ze zvýšení tempa růstu nákladů na zboží a služby," uvedl.

Hrajte na jistotu

Přestože inflace může být pro akcie některých sektorů příznivá, stále se vyplatí být k technologickým akciím skeptický, protože jejich současné ocenění je z velké části založeno na očekávání budoucí ziskovosti - což může rostoucí inflace narušit.

Akcie technologických firem těží z nízkých nákladů na půjčky, takže se jim nedaří, když se zvyšují úrokové sazby, aby se zabránilo inflaci, uvedl David Morrison, hlavní analytik společnosti Trade Nation.

"Mají také tendenci být nadhodnocené v porovnání s hodnotovými akciemi, takže se prodávají jako první, když se finanční podmínky zpřísní. Jsou to tedy společnosti staré školy, které mohou nejlépe čelit inflaci," řekl Morrison.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články