Autor: Adam Spáčil

Miliardář Marc Lasry tvrdí, že Fed bude kvůli konfliktu na Ukrajině zvyšovat sazby pomaleji

Miliardář a investor Marc Lasry předpověděl, že Federální rezervní systém bude zvyšovat úrokové sazby pomaleji, než se původně očekávalo, a to kvůli ekonomické nejistotě způsobené ruskou invazí na Ukrajinu.

Miliardář a investor Marc Lasry předpověděl, že Federální rezervní systém bude zvyšovat úrokové sazby pomaleji, než se původně očekávalo, a to kvůli ekonomické nejistotě způsobené ruskou invazí na Ukrajinu.

Lasry, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Avenue Capital, která spravuje 12 miliard dolarů, v úterý pro CNBC uvedl, že očekává, že Fed letos zvýší úrokové sazby čtyřikrát až pětkrát, přičemž dříve očekával pět a více zvýšení sazeb.

Fed ve středu končí své politické zasedání a všeobecně se očekává, že zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů (0,25 procentního bodu) ze současné úrovně blízké nule. Očekává se, že tento krok odstartuje cyklus zvyšování sazeb, neboť Fed se snaží dostat pod kontrolu nejsilnější inflaci za posledních 40 let.

Lasry, který je spolumajitelem klubu NBA Milwaukee Bucks, uvedl, že Fed bude pravděpodobně opatrnější, než by byl před vypuknutím konfliktu na Ukrajině.

"Myslím, že dnes, s tím co se děje na Ukrajině, je třeba být trochu opatrnější," řekl.

"Jediná věc, kterou nechcete, je recese," řekl Lasry v pořadu CNBC "Overtime". "Takže si myslím, že Fed bude trochu pomalý."

Lasryho názor však není na trhu zdaleka všeobecně sdílen.

Mnozí stratégové snížili svá očekávání ohledně počtu zvýšení Fedu v letošním roce, když vypukla válka, aby je opět zvýšili, když ceny ropy vystoupily nad 100 USD, což zvýšilo vyhlídky na ještě silnější inflaci.

Podle tržních cen se obchodníci v současnosti domnívají, že Fed v roce 2022 s největší pravděpodobností provede sedm zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

Lasry uvedl, že je nyní spokojený s investováním na trhu, a to i přes divokou jízdu akcií a dalších aktiv v důsledku nejistoty ohledně politiky Fedu a konfliktu na Ukrajině.

"Máme dlouhodobě peníze," řekl. "Takže jsme rádi, že můžeme investovat v takovém prostředí, protože stále věříme, že na konci dne budete mít pozitivní HDP."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články