MMF vidí potenciál pro další turbulence na trhu

Mezinárodní měnový fond varoval před dalšími turbulencemi na finančním trhu. Souvisí to zejména s nově vzniklými kroky vlád celého světa , které mají vést k obnově po pandemii.

Mezinárodní měnový fond varoval před dalšími turbulencemi na finančním trhu. Souvisí to zejména s nově vzniklými kroky vlád celého světa, které mají vést k obnově po pandemii.

 Kroky centrálních bank ke zpřísnění měnové politiky a omezení rostoucí inflace by mohly dostat rizikovější akcie hlouběji do červených čísel. Politici ale slibují hladký přechod, jak uvedl Tobias Adrian z MMF, finanční poradce.

"Určitě bychom mohli vidět další zpřísňování finančních podmínek, a to znamená, že riziková aktiva, jako jsou akcie, by se mohla nadále prodávat," řekl Adrian.

Reakce trhu bude do značné míry záviset na schopnosti centrálních bank komunikovat své záměry, řekl Adrian a naléhal na pořádek a transparentnost.

Federální rezervní systém ve středu signalizoval, že by mohl zastavit svůj program nákupu aktiv a začít zvyšovat úrokové sazby již v březnu.

„Odhadujeme například, že pro neočekávané další zpřísnění o 50 bazických bodů bychom mohli na akciových trzích zaznamenat další podstatný výprodej,“ dodal Adrian s tím, že některé sektory by byly postiženy hůře než jiné.

Takové narušení by se mohlo promítnout i do kryptotrhů, které vykazují výrazný „nárůst korelací“.

Navzdory tlaku na snižování rostoucích úrokových sazeb čtvrteční zpráva MMF uvádí, že podle předpovědi korporátní zisky v roce 2022 ve většině sektorů překonají úroveň před pandemií.

 
    Trh zůstává pod tlakem

 

  Zpráva MMF také zdůraznila rizika „přelévání“ trendu na rozvíjející se trhy v důsledku normalizace politiky mezi vyspělými ekonomikami.

MMF již dříve varoval, že zpřísnění politiky USA bude brzdit hospodářské oživení v rozvíjející se Asii.

"Určitě jsme byli svědky zpomalení toků kapitálu přes mnoho rozvíjejících se trhů již v posledních třech měsících a mohli bychom vidět další zpomalení i v budoucnu," řekl Adrian.

Inflační tlaky na rozvíjejících se trzích také vedly mnoho centrálních bank ke zvýšení měnověpolitických sazeb, což ohrozilo rodící se oživení růstu.

"Takové další zpřísňování finančních podmínek v době vysokých fiskálních deficitů a potřeb vnějšího financování by mohlo vyvolat značné napětí," uvádí zpráva.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články