Autor: Adam Spáčil

Mohou investoři věřit 8,3% výnosu této dividendové akcie?

Musí v tom být nějaký háček, ne? Dividendové akcie s vysokým výnosem mohou být vynikajícím zdrojem pasivního příjmu, ale někdy může být vysoký výnos známkou problémů.

Musí v tom být nějaký háček, ne?

Dividendové akcie s vysokým výnosem mohou být vynikajícím zdrojem pasivního příjmu, ale někdy může být vysoký výnos známkou problémů. Vezměme si například tabákového giganta Altria Group (MO); akcie nabízí investorům neuvěřitelný 8,3% výnos, ale proč Wall Street požaduje tak vysokou výplatu za vlastnictví akcií?"

Tady jsou tři důvody, proč mohou investoři bez obav sáhnout po tučné dividendě společnosti Altria.

1. Pružné peněžní zisky společnosti Altria

.

Kouření je již nějakou dobu ustupujícím zlozvykem - celkový roční objem prodaných cigaret ve Spojených státech klesl z 398 miliard kusů v roce 2001 na 203 miliard v roce 2020, což představuje 45% pokles. Vzhledem k tomu, že Altria vlastní Marlboro, nejoblíbenější značku cigaret v zemi, lze předpokládat, že její vystavení tomuto poklesu bude znamenat nižší tržby.

Ale návykové vlastnosti nikotinu umožnily tabákovým společnostem, jako je Altria, v průběhu času neustále účtovat vyšší ceny za své výrobky, což každoročně kompenzuje pokles objemu cigaret. Za posledních deset let rostly příjmy společnosti v průměru o 2,4 % ročně. Není to nijak závratný růst, ale je působivý vzhledem k tomu, o kolik méně výrobků Altria v současnosti dodává.

Mimochodem je Altria stále ziskovější, protože prodává méně výrobků za více peněz. Společnost přeměňuje 39 % z každého dolaru tržeb na volný peněžní tok, který za uplynulý rok dosáhl 8,1 miliardy dolarů.

Může Altria zvyšovat ceny donekonečna? Pravděpodobně ne, ale tato rutina by mohla trvat déle, než si myslíte. Průměrná cena krabičky cigaret Marlboro ve Spojených státech v září 2021 činila 8,00 USD, což se zdá být hodně, dokud si neuvědomíte, že v Austrálii kuřáci platili více než trojnásobek.

2. Důvěryhodná historie vynikajících dividend

Většina lidí investuje do společnosti Altria z jednoho důvodu: Akcionáři vlastní akcie této společnosti kvůli masivní dividendě, protože jejich tržby rostou přibližně o 2 % ročně. Společnost je dividendovým králem, který zvyšuje výplatu již 53 let po sobě. Výnos je tak vysoký, že investorům stačí jen minimální růst, aby dosáhli celkového výnosu rovnajícího se 10 %, který v daném roce historicky dosahoval index S&P 500.

Dividenda je nejen štědrá, ale také bezpečná. Dividendový výplatní poměr je zhruba 80 %. Jinými slovy, společnost posílá 80 % svých peněžních zisků akcionářům. Výplatní poměr je o něco vyšší, než by se vám u společnosti obvykle líbilo, ale Altria je výjimkou. Cigaretový byznys nepotřebuje mnoho údržby ani investic a viděli jste, jak odolná společnost v průběhu let byla.

3. Nouzové tlačítko v hodnotě 10 miliard dolarů

Pokud by se naplnil ten nejhorší scénář a Altria by se ocitla zády ke zdi, má společnost v rukávu ještě jedno eso. Altria vlastní 10% podíl v Anheuser-Busch InBev, největší světové pivní společnosti. Při dnešní tržní kapitalizaci 98 miliard dolarů má podíl Altrie hodnotu necelých 10 miliard dolarů.

Pokud se hodnota společnosti Anheuser-Busch v příštích letech zvýší, budou to pro společnost Altria jen další peníze. Pivní gigant má po několika megafúzích v uplynulém desetiletí finanční problémy, ale po letech práce na své rozvaze by mohl začít získávat na síle.

Altria by tento podíl pravděpodobně raději využila k financování nových produktů nebo strategických akvizic, které by jí pomohly vybudovat post-cigaretový byznys. Přesto to má společnost v případě potřeby jako poslední možnost. Jinými slovy, 8,3% výnos Altrie zůstává důvěryhodnou a atraktivní pobídkou k nákupu akcií.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články