Moskva přestala posílat plyn do Polska, ale Itálie a Francie zaplňují mezeru přesměrovanými ruskými dodávkami, tvrdí Gazprom

Polsko stále odebírá ruský plyn, přestože mu Moskva minulý týden přerušila dodávky kvůli nesplnění požadavku na platby v rublech.

Polsko stále odebírá ruský plyn, přestože mu Moskva minulý týden přerušila dodávky kvůli nesplnění požadavku na platby v rublech.

Podle ruského energetického gigantu Gazprom se totiž Itálie a Francie zapojily do dodávek do Polska. Mluvčí Sergej Kuprijanov řekl agentuře Bloomberg, že kupující v Itálii a Francii objednávají ruský plyn a předávají ho prostřednictvím plynovodů v Polsku.

Podle Kuprijanova se ruský plyn dostává do Polska prostřednictvím tzv. virtuálních reverzních toků, což je praxe, kdy provozovatelé sítí mění směr toku plynu v plynovodu.

Gazprom však již dříve varoval, že se bude mstít zemím, které dodávají jeho plyn do Polska, uvedla agentura Bloomberg, i když zatím není jasné, jak bude tato reakce vypadat.

Minulý týden Moskva odřízla Polsko a Bulharsko od zemního plynu s tím, že obě země neplatí za dodávky v rublech. Evropské ceny plynu prudce vzrostly v obavách, že by Kreml mohl podobně zasáhnout i další země.

Od té doby ceny energií v Evropě stále rostou a ve středu se zvýšily poté, co Evropská unie navrhla úplný zákaz dovozu ruské ropy, který by byl postupně zaváděn po dobu šesti měsíců.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články