Autor: Filip Kejval

Musk obviňuje Twitter, že se "brání a maří jeho právo na informace o falešných účtech"

Elon Musk obvinil Twitter, že se "brání a maří" jeho právo na informace o falešných účtech na platformě, a v pondělním dopise společnosti to označil za "jasné podstatné porušení" podmínek dohody o fúzi.

Elon Musk obvinil Twitter, že se "brání a maří" jeho právo na informace o falešných účtech na platformě, a v pondělním dopise společnosti to označil za "jasné podstatné porušení" podmínek dohody o fúzi.

"Pan Musk si vyhrazuje veškerá práva z toho vyplývající, včetně práva transakci nedokončit a práva vypovědět smlouvu o fúzi," píše se v dopise podepsaném právníkem společnosti Skadden Mikem Ringlerem.

Akcie Twitteru v pondělí před zahájením obchodování klesly o 5 %.

Musk minulý měsíc na Twitteru napsal, že jeho nákup společnosti za 44 miliard dolarů se nepohne kupředu, dokud nebude mít více informací o počtu falešných účtů ve službě. Někteří analytici tento krok interpretovali jako vyjednávací taktiku o nižší ceně.

Řekl, že jeho tým provede náhodný výběr vzorku pro výpočet počtu falešných účtů, ale generální ředitel Twitteru později vysvětlil, že k přesnému výpočtu budou nutné neveřejné informace. Vedení Twitteru podle zprávy agentury Bloomberg sdělilo zaměstnancům, že "nic takového" jako pozastavení dohody neexistuje, jak tvrdil Musk.

Muskův právník v pondělním dopise napsal, že smlouva o fúzi vyžaduje, aby Twitter poskytl údaje, které Musk požadoval, a zpochybnil údajné tvrzení společnosti, že je povinna poskytnout informace pouze pro omezený účel pomoci při uzavření transakce.

"Naopak, pan Musk je oprávněn požadovat a společnost Twitter je povinna poskytnout informace a údaje mimo jiné pro 'jakýkoli rozumný obchodní účel související s dokončením transakce'," píše se v dopise.

"V tuto chvíli se pan Musk domnívá, že Twitter transparentně odmítá plnit své závazky vyplývající z dohody o fúzi, což vyvolává další podezření, že společnost zadržuje požadované údaje z obavy, co odhalí vlastní analýza těchto údajů," píše se dále.

Podle dopisu Musk souhlasí s tím, že každý, kdo bude údaje kontrolovat, bude vázán dohodou o mlčenlivosti, a že v případě neuzavření obchodu nepoužije žádné "konkurenčně citlivé informace".

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články