Autor: Filip Kejval

Náboroví pracovníci tvrdí, že trh práce v oblasti technologií je i přes ojedinělá propouštění a opatrná slova vedoucích pracovníků stále nažhavený

Minulý týden napsal senior produktový manažer společnosti Coinbase David Hong na LinkedIn, že vstal ve čtyři ráno, aby se připravil na schůzku, když se jeho firemní MacBook náhle vypnul.

Minulý týden napsal senior produktový manažer společnosti Coinbase David Hong na LinkedIn, že vstal ve čtyři ráno, aby se připravil na schůzku, když se jeho firemní MacBook náhle vypnul. Později se dozvěděl, že je součástí téměř 20 % zaměstnanců společnosti, kteří byli propuštěni kvůli tomu, co generální ředitel společnosti označil za hrozící recesi.

"Když jsem nastoupil do společnosti Coinbase, smířil jsem se s tím, že práce v tomto odvětví bude riskantní," napsal Hong na LinkedIn. "Ale na druhou stranu jsem nikdy žádné společnosti nedal víc a ještě minulý týden jsem byl ujištěn, že já / můj tým jsem v bezpečí."

Když společnost Coinbase oznámila propouštění, vyvolalo to vlnu obav nejen v kryptografickém průmyslu, ale i v širším technologickém světě.

Náboroví pracovníci však neztráceli čas a komentovali Hongův příspěvek a další podobné příspěvky s nabídkou pracovních příležitostí ve svých firmách.

Coinbase byla jednou z několika společností, které v posledních týdnech oznámily propouštění, ale náboráři a další lidé, kteří se zabývají najímáním zaměstnanců v technologických oborech, říkají CNBC, že jde spíše o výjimky než o pravidlo. I po několika měsících propadu cen akcií a inflace v širší americké ekonomice společnosti napříč odvětvím stále zoufale hledají talenty.

Společnosti Microsoft, Meta, Nvidia a Snap, oznámily v posledních týdnech plány na méně intenzivní nábor zaměstnanců, protože inflace, válka na Ukrajině a pokračující dopady Covid-19 po celém světě zhoršily výhled na zbytek roku. Investoři rizikového kapitálu varují své portfoliové společnosti, aby se připravily na horší časy, a některé začínající podniky propouštějí nebo zavírají obchody.

Podle odborníků jsou však škrty zatím ojedinělé.

"Propouštění se zdá být specifické pro podniky, které jsou v křehčí finanční situaci, například pokud jsou ztrátové a financování vyschlo, nebo pokud prostě nemají na to, aby pokračovaly v činnosti bez dalšího financování," řekl Daniel Zhao, hlavní ekonom společnosti Glassdoor, webu, který uchazeči o zaměstnání používají k hodnocení potenciálních zaměstnavatelů.

Zhao dodal, že několik společností "čte ekonomické čajové lístky a v nejistotě se stahuje", na rozdíl od nutnosti.

V případě propouštění ve společnosti Netflix se společnost rozhodla pro toto opatření poté, co vykázala první ztrátu předplatitelů za posledních deset let. Většina pozic, kterých se propouštění týkalo, nesouvisela s technologiemi a sídlí v Los Angeles. Podle kalifornských státních dokumentů, které si CNBC prohlédla, jde většinou o manažery nebo "koordinátory". Společnost také stále pravidelně každý týden zveřejňuje volná pracovní místa.

Pro většinu odvětví je to však podle odborníků běžná záležitost. Stále přijímají zaměstnance a stále mají nedostatek.

"Nelze říci, že by se jednalo o rozsáhlé propouštění v oblasti technologií, protože je to tak izolované," řekla Megan Slabinski, oblastní prezidentka poradenské společnosti Robert Half. "Nevidím, že by poptávka po pozicích souvisejících s technologiemi byla v dohledné době ovlivněna."

"Kryptoměnové společnosti, které vypadají, jako by je řídili středoškoláci a mysleli si, že ovládnou svět, jsou ty, které zpomalují," řekla Valerie Fredericksonová, zakladatelka společnosti Frederickson Partners, divize společnosti Gallagher zabývající se pojišťovnictvím a řízením rizik. "Když rizikoví investoři rozesílají dopisy, v nichž říkají: 'Hej, chlapci a děvčata, je čas zpomalit s nákupem stolních fotbálků, je čas začít to brát vážně' - děje se to právě u tohoto typu skupin."

Odborníci také poukázali na příklady, jako je zpráva agentury Reuters ze začátku tohoto měsíce, podle které chce Elon Musk zrušit 10 % pracovních míst ve společnosti Tesla, což zdůvodnil "super špatným pocitem" z ekonomiky. Musk to později odvolal a uvedl, že oznámení o propouštění v Tesle se bude týkat pouze asi 3,5 % všech zaměstnanců a že skutečné množství není "super podstatné".

Slabinsksiová říká, že každý desátý telefonát, který dostane, souvisí s ekonomickými problémy, ale většinou se jedná o zaměstnavatele, kteří doufají, že se jim podaří zjistit, zda jsou k dispozici další talentovaní pracovníci. Uchazeči dostávají několik nabídek najednou, říkají odborníci.

"Když se objeví nějaký titulek, zavolá mi nějaká firma a řekne: 'Vidím, že se propouští, je teď čas, kdy mohu získat lepší přístup k talentům nebo požadovat vyšší kvalifikaci než před několika měsíci?'. Slabinskai ekla. "A moje odpověď je 'ne'."

Slabinkski říká, že podle nedávné zprávy společnosti chce 52 % technologických pracovníků v příštích šesti měsících dát výpověď nebo hledat novou příležitost.

"Zaznamenali jsme mírný pokles poptávky po technických pracovnících, ale její úroveň je stále mnohem vyšší než před pandemií a firmy jsou stále zoufalé," řekl Zhao.

Velmi žádaná jsou také oddělení lidských zdrojů ve firmách, které se dotýkají technologického ekosystému. "Mnoho technologických zaměstnavatelů za námi přichází a žádá o čtyři až šest různých personálních hledání současně, protože mají tak velkou potřebu," říká Frederickson.

"Zaměstnanci mají stále možnost požadovat lepší podmínky, ale místo kancelářských výhod, jako jsou obědy zdarma a pingpongové stoly, chtějí techničtí zaměstnanci práci na dálku a flexibilitu," řekl Zhao.

"Právě teď vedu spoustu rozhovorů o tom, zda je výhodné jít do veřejné nebo soukromé společnosti," řekl Ilovsky z Capital G. "Nejčastějším tématem je 'mám jít do Facebooku, Applu, Netflixu atd. a využít nižší ceny akcií s vědomím, že se snad vrátí zpět nahoru? Nebo pokud je jejich kapitál ve velké technologické společnosti pod vodou, říkají si 'měl bych jít do soukromé společnosti?'."

"Kandidáti kladou opravdu těžké otázky, na které zakladatelé nemuseli odpovídat několik posledních let," řekl Ilovsky.

Některé společnosti si však dávají pauzu nebo přehodnocují své potřeby.

Illovsky uvedla, že všem zaměstnancům, kterých se to týká, radí, aby se "nejdřív zamysleli", než něco podniknou. Firmy podle ní dělají totéž, i když ne ve velkém měřítku.

Obecně se však bojí dělat velké kroky, protože se obávají, že nebudou moci zaměstnance přijmout zpět, až je budou potřebovat. "Přemýšlejí, zda to bude jako v případě Covidu, kdy některé společnosti zpomalí nábor a pak musí dohánět, což je staví do pozadí," řekl Frederickson.

Někteří odborníci uvedli, že dodatečná pauza je v konečném důsledku dobrá pro odvětví, které v posledních letech prudce vzrostlo.

"Rád bych viděl, že se tempo trochu zpomalí, aby bylo pro mé generální ředitele a správní rady snazší najímat dobré vedoucí pracovníky v oblasti lidských zdrojů, aniž by měli tolik nabídek, ale bohužel jsem to vůbec neviděl," řekl Frederickson.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články