Autor: Adam Spáčil

Nákupy na konci čtvrtletí mohou akcie před další tržní bouří pozvednout výše

Akciový trh v nadcházejícím týdnu uzavře nejhorší první pololetí za poslední desetiletí a připraví půdu pro léto plné nejistoty a volatility.

Akciový trh v nadcházejícím týdnu uzavře nejhorší první pololetí za poslední desetiletí a připraví půdu pro léto plné nejistoty a volatility.

V nejbližší době však stratégové vidí na přeprodaném trhu pozitivní momentum a tvrdí, že konec čtvrtletí by mohl být časem pro rychlé zisky. V tomto období, které předchází poslednímu obchodnímu dni v měsíci, mnoho portfolio manažerů přesouvá své investice nebo rebalancuje, aby vyrovnali změny v hodnotách držených akcií a dluhopisů.

Marko Kolanovic z JPMorgan vidí možnost, že by akcie mohly v nadcházejícím týdnu vzrůst o 7 %, a to jen na základě rebalancování. "Rebalancování příštího týdne je důležité, protože akciové trhy v uplynulém měsíci, čtvrtletí a půlroce výrazně poklesly," napsal Kolanovic, hlavní stratég společnosti pro globální trhy. Zdůraznil, že rebalanční aktivita obvykle není jediným hybatelem trhů.

Nedávné rebalance byly pro akcie pozitivní, a to by mohlo znamenat, že i tato bude pozitivní, poznamenal. Například ke konci prvního čtvrtletí byl trh asi o 10 % níže a v posledním týdnu před koncem čtvrtletí došlo k výrazné 7% rally. Ke stejnému typu pohybu došlo také při menším květnovém rebalancování, kdy akcie po poklesu o zhruba 10 % vzrostly do konce měsíce o zhruba 7 %.

"Děje se tak v období nízké likvidity. Trh je navíc v přeprodaném stavu, stavy hotovosti jsou na rekordních úrovních a nedávná aktivita na trhu při shortování dosáhla úrovně, která nebyla zaznamenána od roku 2008," dodal Kolanovič.

Někteří stratégové však po rally již vyhlížejí neurčité třetí čtvrtletí.

"Z historického hlediska je třetí čtvrtletí spolu s druhým čtvrtletím nejhorším čtvrtletím v 16. čtvrtletí prezidentského cyklu," uvedl Sam Stovall, hlavní investiční stratég společnosti CFRA. "Jakmile nejistota spojená s volbami v polovině volebního období pomine, nebo jakmile třetí čtvrtletí pomine, čtvrté čtvrtletí, stejně jako následující dvě čtvrtletí, jsou nejlepšími čtvrtletími šestnáctikvartálního prezidentského cyklu."

Podle CFRA klesl index S&P 500 ve třetím čtvrtletí druhého roku prezidentského mandátu v průměru o 0,5 % po průměrném poklesu o 1,9 % ve druhém čtvrtletí. V údajích, které sahají až do druhé světové války, došlo ve čtvrtém čtvrtletí k průměrnému odrazu o 6,4 %.

V listopadu se budou konat volby v polovině volebního období a mnozí političtí stratégové očekávají, že v Kongresu dojde k posunu moci směrem k republikánům.

Pokud druhé čtvrtletí skončí na současné úrovni, bude to pro akcie nejhorší první pololetí od roku 1970. Podle Stovalla však špatná první polovina nemusí nutně znamenat špatný rok.

Týden před prodlouženým víkendem 4. července se zdá být poměrně klidný, i když se objeví několik klíčových ekonomických zpráv. Korporace také mohou zveřejnit některé pokyny k výsledkům hospodaření, zejména pokud očekávají, že v nadcházející výsledkové sezóně nesplní očekávání.

Z ekonomického hlediska by mohly být nejdůležitější čtvrteční údaje o výdajích na osobní spotřebu, které zahrnují údaj o deflátoru PCE, jenž je Federálním rezervním systémem pečlivě sledován.

"Můj odhad je, že trh se nyní snaží o rally, protože výnosy dluhopisů klesají a akcie mají za sebou několik slušných seancí," řekl Jimmy Chang, investiční ředitel společnosti Rockefeller Global Family Office. "Pravděpodobně by se mohl zvednout až do svátku 4. července a skutečná show začne až s výsledkovou sezónou."

Největší banky začínají vykazovat hospodářské výsledky 14. a 15. července.

"V druhém červencovém týdnu uvidíme, jaký bude tón výsledků, a vzhledem k mým očekáváním, že některé z těchto společností sníží své odhady, bych očekával mnohem rozkolísanější trh," řekl Chang. Podle něj není jasné, jak velká část očekávaných negativních zpráv je již započítána vzhledem k již tak prudkému poklesu trhu.

"Klíčové jsou pokyny," řekl Quincy Krosby, hlavní akciový stratég společnosti LPL Financial. "Trh se snaží rozhodnout, zda směřujeme do recese a jakého druhu... Korporace ve svých pokynech v této klíčové fázi řeknou, zda je trh připraven na hlubší výprodej, nebo ne."

Akcie v pátek rostly a výnosy dluhopisů se také vzpamatovávaly z prudkého poklesu po prudkém růstu v předchozím týdnu. Referenční výnos desetiletých státních dluhopisů překročil 14. června 3,48 % a do čtvrtka sklouzl na 3 %. V pátek se vrátil na úroveň 3,13 %. Výnosy dluhopisů se pohybují v opačném směru než ceny.

Index S&P 500 uzavřel týden na hodnotě 3 911 bodů se ziskem 6,4 %.

Velkým zdrojem obav investorů je otázka, zda inflace bude i nadále narůstat a zda bude podnětem k agresivnímu zvyšování sazeb Fedu, což by mohlo vést k recesi. Trh dluhopisů v uplynulém týdnu odrážel část těchto obav poté, co Fed v předchozím týdnu zvýšil sazby o 0,75 procentního bodu a zdá se, že v červenci zvýší sazbu federálních fondů v podobném rozsahu.

"Je to vyprávění v nadsázce. Od obav z inflace a zvýšení sazeb o 75 bazických bodů... se dostanete jen k tomu, že čím více bude Fed zvyšovat sazby, nakonec nás uvrhne do recese. To vše během jednoho týdne," řekl George Goncalves, vedoucí oddělení makrostrategie pro USA ve společnosti MUFG.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články