Autor: Radka Guzi

Nárok Severní Koreje na hypersonickou raketu je považován za pokus posílit její „vyjednávací pozici“

Severní Korea se snaží vybudovat své raketové kapacity, aby posílila svou „vyjednávací pozici,“ říká jeden politický analytik, který poukázal na poslední pokus země minulý týden otestovat hypersonickou střelu.

Severní Korea se snaží vybudovat své raketové kapacity, aby posílila svou „vyjednávací pozici,“ říká jeden politický analytik, který poukázal na poslední pokus země minulý týden otestovat hypersonickou střelu. Ve čtvrtek státní média tvrdila, že země předchozího dne testovala „hypersonickou střelu“.

Pchjongjang uvedl, že „raketa provedla boční pohyb 120 km v letové vzdálenosti hypersonické klouzavé hlavice“, než „přesně zasáhla stanovený cíl vzdálený 700 km,“ uvedla Korejská ústřední tisková agentura. „Začnete nový rok a Severní Korea provede tento typ testu, který na to vrhne světlo,“ řekl v pondělí John Park, ředitel projektu Korea na Harvard Kennedy School pro "Squawk Box Asia".

„Tohle sahá až do února 2019. To byl poslední velký summit mezi Kimem a Trumpem,“ zdůraznil Park s odkazem na druhý jaderný summit mezi tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který byl přerušen. krátké, kdy nebylo možné dosáhnout dohody. Z tohoto pohledu Severní Korea buduje schopnosti mít silnější vyjednávací pozici, což je jedna z interpretací, která v současnosti roste z hlediska popularity.

Hypersonické zbraně mají podle Royal United Services Institute rychlost i přesnost. Podle analytiků z nezávislého think-tanku kombinují výhody balistických střel, které jsou rychlé, ale pohybují se po předvídatelné trajektorii, a řízených střel, které jsou pomalejší, ale mají větší přesnost.

Jižní Korea odmítá hypersonická tvrzení

Jihokorejské ministerstvo obrany v pátek odmítlo tvrzení Severní Koreje, že testovala hypersonickou střelu, místo toho uvedlo, že režim pravděpodobně odpálil konvenční balistickou střelu. „Domníváme se, že zpráva Severní Koreje z 6. ledna o dostřelu jejich hypersonické střely, stejně jako o jejích schopnostech, byly přehnané,“ uvedl na brífinku úředník ministerstva obrany.

„Raketa Severní Korey prohlášená za hypersonickou byla ve skutečnosti balistická střela, jejíž přesná technologie byla vylepšena. Naše hodnocení je založeno na zpravodajských informacích nabízených USA a Japonskem, navíc k našemu hodnocení,“ dodal.

Jednalo se o druhý hlášený severokorejský test hypersonické klouzavé střely, po testu v září loňského roku. Pchjongjang se snaží tuto sofistikovanou zbraň přidat do svého arzenálu navzdory mezinárodním sankcím a odsouzení.

„Hypersonické zbraně představují nejvýznamnější pokrok v technologii raket od ICBM,“ podle říjnové zprávy analytiků RUSI, kteří odkazovali na mezikontinentální balistické střely.

„Díky své extrémní rychlosti a schopnosti manévrovat jsou hypersonické zbraně na cestě k podkopání pozic jaderného odstrašení a vytvoření trhlin ve strategické stabilitě do poloviny 2020,“ uvedl nezávislý think tank.

Rada bezpečnosti OSN uvalila sankce na jaderný program Severní Koreje a zakázala všechny testy balistických raket a jaderných zbraní v Pchjongjangu.

„Klíčová věc právě teď... když se podíváte na reakce a nabídku možností, jak reagovat na to, co Severní Korea tvrdí, že jsou testy hypersonických raket, tyto nástroje reakce jsou omezené,“ poznamenal Park.

„Ještě silnější“

Park také řekl, že tyto typy hypersonických střel ovlivňují vojenskou rovnováhu a představují bezpečnostní hrozbu pro region. Hypersonická střela kvůli její schopnosti letět nízko může být obtížné detekovat pomocí systémů obrany proti balistickým střelám, které v současnosti existují, dodal.

Pokud by tedy Pchjongjang přidal tyto hypersonické schopnosti, „jaderný arzenál Severní Koreje bude stále silnější,“ poznamenal Park.

Hlavní výzvou zůstává, jak budou USA a jejich spojenci v regionu, zejména Jižní Korea a Japonsko, v blízké době řídit Severní Koreu, dodal.

„Vede to ke dvěma zásadním otázkám, které nás čekají. Jak se vypořádáte se státem s jadernými zbraněmi, obrannými schopnostmi a vnitřní nestabilitou? Takže sázky jsou vysoké a rostou,“ řekl Park. V současné době je pro udržení stability v regionu rozhodující silné spojenectví mezi USA s Jižní Koreou a Japonskem, poznamenal. Minulý rok USA, Japonsko a Jižní Korea zopakovaly svou politiku úzké koordinace vůči Severní Koreji.

"Tyto dvě klíčové bilaterální aliance jsou stále považovány za hlavní pilíře životaschopné a velmi účinné odstrašovací schopnosti,“ uvedl Park.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články