Názor: Tyto akcie s malou tržní kapitalizací povedou trh

Pokud vás začíná trápit burzovní FOMO, ale s nákupem akcií váháte, nabízíme vám řešení: Malé společnosti jsou stále superlevné.

Pokud vás začíná trápit burzovní FOMO, ale s nákupem akcií váháte, nabízíme vám řešení:

Malé společnosti jsou stále superlevné.

Nejsou to společnosti, jejichž generální ředitelé při svých projevech zaujmou na titulních stranách novin. O většině z nich jste možná ani neslyšeli. Když však koupíte jejich akcie, investujete do ekonomického srdce a duše USA. Malé společnosti zaměstnávají většinu lidí v zemi.

Tady jsou tři důvody, proč vypadají atraktivně.

Index Russell 2000. , který sleduje menší společnosti, se nedávno obchodoval za forwardovou cenu k zisku (P/E) 12,4. V současné době se index obchoduje na úrovni 12,5. To je 19 % pod jeho historickým průměrem (od roku 1985). Naproti tomu index Russell 1000 zahrnující jména s větší kapitalizací se obchoduje na forwardovém P/E 17,5násobku. To je 13 % nad jeho průměrem.

Jinak řečeno, relativní forwardové P/E indexu Russell 2000 je 0,71násobkem forwardového P/E indexu Russell 1000, což je pod jeho průměrem, který činí 1,01násobek. (Tyto údaje pocházejí od výzkumných pracovníků Bank of America Jill Carey Hallové a Nicolase Woodse z poznámky zveřejněné tento týden.)

Tento hodnotový rozdíl znamená obrovskou výkonnost malých společností, tvrdí Hallová a Woods. Předpokládá 12 % roční výnosy pro jména s malou kapitalizací v rámci Russell 2000 v příštích 10 letech oproti 7 % pro jména s větší kapitalizací v rámci Russell 1000. Malé společnosti jsou obecně vhodným místem pro část vašich dlouhodobých investic. Od roku 1926 vykázaly menší společnosti složenou roční míru růstu (CAGR) ve výši 12 % oproti 10 % u indexu S&P 500. , upozorňuje ekonom společnosti William Blair Richard de Chazal.

Bank of America však nabízí toto důležité varování: Přemýšlejte dlouhodobě. Toto není předpověď, co se stane s malými akciemi zítra nebo za měsíc.

"Ocenění bývá špatným ukazatelem krátkodobého načasování, ale mnohem více záleží na dlouhodobém horizontu," říká banka.

Podle mého názoru však na překonání výkonnosti nemusíte čekat příliš dlouho. Proč? Takzvané smidcap - malé a střední firmy - mají tendenci dosahovat lepších výsledků na býčím trhu, protože investoři touží po rizikovějších aktivech, a já se domnívám, že od poloviny června se objevil nový býčí trh.

Smidcap mají tržní hodnotu 1 až 10 miliard dolarů. Patří mezi ně například Crocs a Texas Roadhouse . Large-caps mají hodnotu 10 miliard dolarů a více. Do indexu velkých firem Russell 1000 patří giganti jako Apple , Microsoft a Alphabet .

Soudíme-li podle ukazatelů sentimentu, investoři zjevně stále nejsou v plném režimu risk-on. Ale dostanou se do něj. Stačí jim dát čas. Proč?

Inflace klesá, což snižuje riziko, že Federální rezervní systém vyvolá recesi. Kromě toho ekonomika skutečně vypadá zdravě. Odhad GDPNow atlantského Fedu pro třetí čtvrtletí byl 10. srpna posunut na 2,5 % z 1,4 %.

"Nebudeme překvapeni, pokud bude reálný HDP za 1. a 2. čtvrtletí nakonec revidován z mírně nižšího na mírně vyšší," říká Ed Yardeni ze společnosti Yardeni Research. "Vypadá to na rok pomalého růstu, ale ne recese."

Jakmile to investoři zjistí, budou více riskovat a nakupovat smidcaps. To je požene vzhůru. To znamená, že čas na jejich nákup je právě teď, než se tak stane.

Inflace se nevrátí rychle na 2 %, takže tato výhoda bude i nadále důležitá. Proč inflace pomáhá společnostem s malou kapitalizací ve srovnání s velkými společnostmi? Malé společnosti jsou svižnější v tvorbě cen, říká de Chazal ze společnosti William Blair. Naproti tomu společnosti s větší kapitalizací mají zavedené cenové modely a vrstvy managementu. To z nich dělá "supertankery" cenové flexibility. Trvá jim déle, než se přizpůsobí. Také malé společnosti mají obvykle méně dlouhodobých investičních projektů. Dlouhodobé investiční projekty ve velkých společnostech je složitější ziskově řídit, když jsou ceny volatilní.

V zemi malých společností je nejlepší upřednostňovat energetiku a finanční sektor, říká Bank of America. Jejich názor vychází z analýzy toho, které sektory mají nejlepší revize odhadů zisků směrem nahoru, relativní ocenění, cenovou dynamiku a změny ratingu akcií uvnitř B of A. Banka říká, že je třeba jít opatrně do zdravotnictví, komunikačních služeb a veřejných služeb.

Já přidám cyklické akcie jako skupinu, kterou je třeba upřednostňovat, protože se zdá, že růst se po fázi zpomalení zvedá, soudě podle nedávného zvýšení růstu pracovních míst, pokračujícího poklesu inflace, který posílí spotřebitelskou důvěru, a zvýšení odhadu růstu HDPNow atlantského Fedu ve třetím čtvrtletí.

Chceme-li najít akcie společností s malou tržní kapitalizací, které jsou stále přiměřeně oceněné, myslím, že má smysl se zaměřit na ty, u nichž nám zasvěcenci říkají, že ocenění je dobré - protože nakupují své vlastní akcie.

Akcie energetických společností: Navrhuji společnost Empire Petroleum. a Comstock Resources . Společnost Empire Petroleum jsem zařadil, protože společnost shromažďovala energetická aktiva v ropné oblasti během let 2018 až do začátku roku 2021, než ceny energií vzrostly. Pravděpodobně získala dobré nabídky. Má silnou rozvahu, která podporuje další akvizice. V červnu insideři nakoupili akcie za zhruba 815 000 USD při cenách až 12,35 USD. Při ceně 14 dolarů za akcii nejsou akcie příliš vysoko ani nyní.

Ve společnosti Comstock Resources, která se zabývá těžbou zemního plynu, také nedávno došlo k nákupu akcií zasvěcenými osobami, když 8. srpna jeden z úředníků nakoupil akcie v hodnotě 428 000 dolarů při ceně 14,86 dolaru. Comstock v poslední době nakupuje aktiva v oblasti zemního plynu. Nákup ze strany insiderů vypadá jako signál, že získali několik dobrých obchodů, které se akcionářům vyplatí.

Finanční akcie: V bankovnictví je těžké nemít rád Texas Capital Bancshares. Protože jeden z ředitelů nedávno v červenci nakoupil její akcie za 3,7 milionu dolarů a od té doby za 5,7 milionu dolarů při cenách až 58,84 USD. Akcie bank brzdí inverzní výnosová křivka. Ta naznačuje, že úvěry (oceněné na dlouhém konci křivky) jsou čistě nižší než náklady na finanční prostředky (oceněné na krátkém konci). Pokud však nedojde k recesi, čemuž věřím, nebo alespoň ne k hluboké recesi, výnosová křivka se vrátí zpět a banky budou v pořádku. Texas Capital Bancshares je minipodnikem, protože se posouvá do nových oblastí, jako je obchodování a nové typy úvěrů. Soudě podle 33% růstu tržeb ve druhém čtvrtletí a 11% růstu úvěrů se zdá, že se tato strategie vyplácí.

Cyklické akcie: Pro pomoc s nalezením nedávných přesvědčivých nákupů zasvěcených osob jsem se obrátil na společnost The Washington Service, která se specializuje na analýzu aktivit zasvěcených osob. Vyzdvihují společnost Hudson Pacific Properties , Univar Solutions a Woodward . Cyklické společnosti, jako jsou tyto, mají tendenci dosahovat lepších výsledků, když ekonomika expanduje.

Hudson Pacific je realitní investiční trust (REIT), který investuje do kancelářských budov a produkčních studií v Kalifornii, severozápadním Pacifiku, západní Kanadě a Londýně. Slouží technologickým a mediálním společnostem, které jsou ekonomicky citlivé. Tržby ve druhém čtvrtletí vzrostly o 16 %. Washington Services uvádí, že ředitel, který nakoupil za 13,94 USD, má vynikající výsledky.

Univar Solutions dodává speciální chemikálie a přísady používané v průmyslu, farmaceutickém průmyslu, potravinářství a dalších spotřebitelských výrobcích. To z ní činí ekonomicky citlivou, cyklickou společnost. Ředitel, který nedávno nakoupil akcie za 25,68 USD, má ve své společnosti a několika dalších solidní výsledky, uvádí Washington Service. Univar nedávno zaznamenal 30% růst tržeb ve druhém čtvrtletí a 6,3% růst čistého zisku.

Woodward dodává díly a řídicí systémy používané v průmyslových a leteckých společnostech. Společnost zaznamenala ve druhém čtvrtletí solidní 10% růst tržeb, ale zisk se snížil kvůli inflaci a problémům s dodavatelským řetězcem - tyto problémy se zlepší. Ředitel, který loni prodal velké množství akcií za mnohem vyšší ceny, na začátku srpna obrátil a nakoupil akcie v hodnotě 1 milionu dolarů za 95,86 USD. Má dobré výsledky, říká Washington Service, a takovýto vnitřní obrat může být býčím signálem.

Riziko jednotlivých akcií můžete samozřejmě zmírnit tím, že budete vlastnit také ETF iShares Russell 2000. .

Zdroje: marketwatch.com, Unsplash.com

Nejnovější články