Nebuďte k Číně příliš kritičtí kvůli změně závazků ohledně uhlí, říká šéf EU pro klima

Šéf Evropské unie pro klima řekl, že "nebude příliš kritický vůči Číně" pokud se jedná o hodnocení jednání na summitu COP26 o změně klimatu ve skotském městě Glasgow.

Šéf Evropské unie pro klima řekl, že "nebude příliš kritický vůči Číně" pokud se jedná o hodnocení jednání na summitu COP26 o změně klimatu ve skotském městě Glasgow. Odsouhlasená dohoda na COP26 se snaží navázat na Pařížskou dohodu z roku 2015 a zabránit nejhorším dopadům změny klimatu. Dohoda čelila překážkám související s postupným vyřazováním uhlí, dotacemi na fosilní paliva a finanční podporou zemí s nízkými příjmy. Indie a Čína, oba z největších spalovačů uhlí, trvala na změně jazyka fosilních paliv v paktu na poslední chvíli. Z "postupného ukončení" uhlí na  "postupné snižování". I přes námitky nakonec všechny znepřátelené země souhlasily. 

Výkonný viceprezident Evropské komise pro Zelenou dohodu Frans Timmermans, který byl přítomen na jednání v Glasgow, byl dotázán, zda si myslí, že Čína nesplnila očekávání, která měla pro COP26. "Ne", odpověděl. "Nejprve uzavřeli společné prohlášení se Spojenými státy". Nyní mají tyto dvě země mnoho problémů, ve kterých se liší, ale tím, že se připojily k jedné deklaraci, prohlásily, že tato otázka přesahuje jiné politické otázky. 

"Čína tedy řekla, chceme být na cestě k 1,5, chceme snížit naše emise metanu, chceme snížit naše emise CO2". Timmermansův odkaz k 1,5, se vztahuje k cíli Pařížské dohody "omezit globální oteplování výrazně pod 2 stupně". Nejlépe na 1,5 stupně Celsia. Tvrdil, že prohlášení Číny, že chce "postupně snižovat" uhlí je tak významné, neboť podle jeho slov "Čína je stále tak závislá na uhlí."

"Dal bych přednost "postupnému ukončení", ale "postupné snižování" je již mnohem silnější než cokoli, co bylo řečeno v mezinárodním kontextu. Takže bych nebyl k Číně tolik kritický." uvedl. 

Zatímco některé sliby a prohlášení na summitu COP26 vyvolaly pozitivní reakce, jiné hlasy byly k summitu a jeho výsledkům kritické.  "Cesta k 1,5 stupně se ztížila, když tyto rozhovory měly uvolnit cestu k tomu, aby to bylo jednodušší," řekla aktivistka za klima ve Friends of the Earth Rachel Kennerley. Další aktivistka za klima Greta Thunberg odmítla COP26 a shrnula to slovy"Bla, bla, bla". Timmermansovi bylo řečeno, že pro mnoho mladých lidí byla COP26 neúspěšná.

"Nesouhlasím," řekl. "Není to velký úspěch, ale rozhodně to není neúspěch." 

Summit COP27 bude v listopadu 2022 hostit Egypt. Glasgowský pakt o klimatu podle OSN vyzývá země, aby na COP27 "ohlásily svůj pokrok směrem k větším klimatickým ambicím".

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články