Nedostatek pracovníků ve Velké Británii - Amazon nabízí nástupní bonus až 4000$

Ve Velké Británii nutí nedostatek pracovních sil britské podniky ke zvyšování mezd. Podniky doslova soutěží o zaměstnance, přičemž gigant Amazon nabízí bonusy až do výše 3 000 GBP (4 140 USD).

Ve Velké Británii nutí nedostatek pracovních sil britské podniky ke zvyšování mezd. Podniky doslova soutěží o zaměstnance, přičemž gigant Amazon nabízí  bonusy až do výše 3 000 GBP (4 140 USD).

Obchodní gigant v současné době po Velké Británii inzeruje řadu pozic, které  doprovází štědré  peněžní bonusy. Jedna pozice pro skladníka v anglickém městě Exeter nabízí dokonce nástupní bonus 3 000 GBP, zaměstnání  na stejné pozici u společnosti v Londýně nabízí bonus za nástup 2 000 GBP.  Mnoho dalších pozic ve skladu či logistice v Amazonu nabízí uvítací bonusy ve výši 1 500 GBP.

Základní hodinové sazby jsou v Londýně 11,10 GBP za hodinu, zatímco platba za přesčas může dosáhnout až 22,20 GBP.  Průměrná mzda v logistice ve Velké Británii je 10,16 GBP za hodinu, podle místa práce.Agresivní snaha společnosti Amazon o najímání zaměstnanců odráží pracovní problém, který se týká průmyslových odvětví po celé Velké Británii.

Británie má podle odhadů nedostatek až 100 000 řidičů nákladních vozidel, což narušilo zásobování a vedlo to k prázdným regálům v  obchodech, nevyřízeným nákladům v přístavech a k čerpacím stanicím bez dostatku benzínu a nafty. Některá průmyslová odvětví - včetně zemědělství, skladování, zpracování potravin a pohostinství - kvůli tomu varovala před akutním nedostatkem pracovníků.

Graham Sheen, tajemník britské Bonded Warehousekeepers Association tvrdí : “Pokud přicházíte z jiné země, musíte získat alespoň 26 000 GBP, abyste získali pracovní vízum - lidé, kteří chtějí pracovat na pozicích v zásobování nebo skladování, nevydělají takové peníze," vysvětlil.  "Takže nemohou jít do daných pozic, aby dostali vízum." poznamenal, že ostatní společnosti v tomto odvětví pravděpodobně budou nuceny přehodnotit, co nabízejí zaměstnancům, vzhledem k bonusům a platovým sazbám nabízeným v Amazonu.

"Když  se ostatní společnosti pokusily dosáhnout této úrovně, tak je to pro ně příliš nákladné, ale je to prostě něco, do čeho budou muset investovat, ať už jde o bonusy nebo zvýšené mzdové sazby, což v konečném důsledku právě zvyšuje náklady."dodal.

Nejnovější údaje britského úřadu pro národní statistiku ukázaly, že volná místa dosáhla do výše rekordních 1,1 milionu a to ve velmi krátkém období od července do září.

Mnoho britských zaměstnavatelů, jako je Amazon, nabízí finanční pobídky k přilákání zaměstnanců.  Průzkum více než 400 ředitelů lidských zdrojů ve Velké Británii, který ve středu zveřejnila společnost Indeed Flex, ukázal, že téměř polovina společností ve snaze řešit nedostatek pracovních sil zvýšila mzdy rychleji než tomu bývá obvykle zvykem.

Alpesh Paleja, vedoucí ekonom Konfederace britského průmyslu, která zastupuje 190 000 podniků, v úterý sdělil, že nedostatek pracovních sil je v mnoha částech britské ekonomiky stále problémem.

„Zaměstnavatelé využívají veškerou možnou páku ke zmírnění tohoto problému prostřednictvím cíleného zvyšování platů, zvyšováním investic do školení, rozšiřováním vědomostí a zvyšováním investic také do digitalizace a automatizace,“ řekl.

Malé firmy doslova bojují o přežití.Mnoho menších společností totiž není schopno na problém jednoduše reagovat ( nemají na vyšší odměny finance ) a musí přesto konkurovat lidem jako Amazon, pokud jde o nábor.

"Počet malých podniků, které uvádějí přístup k příslušně kvalifikovaným pracovníkům jako překážku růstu, je nyní na 38% - pětileté maximum - bez známek toho, že by v blízké době mělo dojít k útlumu," řekl Mike Cherry, předseda britské federace  Small Businesses.

Julia Kermode, zakladatelka IWork - organizace zastupující dočasné, nezávislé a gigantické pracovníky - řekla, že nedostatek pracovních sil je tak špatný, že britská „armáda dočasných pracovníků“ není schopna uspokojit poptávku. I když nedostatek pracovních sil přetrvává, několik  podniků ve Velké Británii sdělilo, že sice mají potíže s hledáním zaměstnanců, ale po pandemii si nemohou dovolit zvyšovat mzdy.

Jo Bevilacqua, která vlastní kosmetický salon, uvedla, že nábor kvalifikovaných a zkušených zaměstnanců se stal v této době  úplně nemožným.

"Mnozí během Covidu opustili naše odvětví, protože si nemohli dovolit neustálé uzavírky, nebo nechtěli čelit tlaku, jakmile se znovu otevře," řekla.  "Znepokojuje mě, kam se toto odvětví ubírá, protože stále více lidí odchází hledat jiné příležitosti - ačkoli investujeme spoustu času a peněz do školení a pobídek zaměstnanců, nemůžeme konkurovat lidem jako Amazon s jejich uvítacími bonusy ve výši 3 000 GBP."  ”

Adam Bamford, generální ředitel společnosti Collease Box uvedl, že vidí tlak na nábor pracovníků „napříč“, zejména pro skladové a balící pozice.

"Jako malá firma si nemůžeme dovolit podepisovat bonusy za krátkodobé smlouvy, a já chápu, proč lidé hledají práci jinde, kde jsou za ni lepší peníze. Bonusy jsou často jeden nebo dva měsíční platy, které pokrývají období, na které počítáme s náborem - takže bychom v zásadě vypláceli dvojnásobek a to je moc."dodal Bamford.

Do hry vstupují i ​​pobídky jiné než peněžní. Podle údajů společnosti Indeed Flex se polovina britských společností zaměřila na nefinanční výhody, jako je například flexibilní pracovní doba.

Chris Sanderson, generální ředitel v pohostinství ve společnosti Limbe k tomu řekl: “V sektoru pohostinství se například společnosti potýkají s problémem ohledně náboru proto, protože se po zkušenostech s pandemií dostatečně rychle nepřizpůsobily požadavkům, které dnes chce mít mnoho mladších lidí. Konkrétně jde o  flexibilitu, rozmanitost a kontrolu. Nabídka Amazonu je to neuvěřitelně konkurenceschopná a mnoho malých podniků jednoduše nemá k dispozici peníze, tak bojují o svou existenci.”

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash.com

Nejnovější články