Autor: Adam Spáčil

Neexistuje žádný důkaz, že by Putin používal kryptoměny k vyhýbání se sankcím - a Rusko je na to příliš velké, říkají zákonodárcům odborníci na kryptoměny

Experti z oboru sdělili americkým zákonodárcům, že ruská vláda ani její vůdce Vladimir Putin nevyužívají kryptoměny k tomu, aby se vyhnuli sankcím uvaleným kvůli válce s Ukrajinou.

Experti z oboru sdělili americkým zákonodárcům, že ruská vláda ani její vůdce Vladimir Putin nevyužívají kryptoměny k tomu, aby se vyhnuli sankcím uvaleným kvůli válce s Ukrajinou.

Mezi demokratickými senátory v poslední době vzrostly obavy z možnosti takového využití digitálních aktiv, zejména ve světle říjnového varování amerického ministerstva financí, že decentralizovaná digitální aktiva by mohla umožnit částečné obejití sankcí.

"V současné době jsme nezaznamenali žádné důkazy o tom, že by Rusko nebo Putin systematicky využívali kryptoměny k obcházení sankcí," řekl ve čtvrtek Jonathan Levin, vedoucí strategie společnosti Chainalysis, senátnímu bankovnímu výboru.

Současně je trh s kryptoměnami příliš malý na to, aby tak velké ekonomiky jako Rusko mohly provádět rozsáhlé transakce prostřednictvím digitálních aktiv, uvedla expertní skupina v senátním bankovním výboru.

"Nemůžete přes noc otočit vypínačem a spustit ekonomiku G20 na kryptoměnách," řekl zákonodárcům Michael Mosier, náměstek ředitele americké agentury FinCEN.

Levin, který je také spoluzakladatelem společnosti Chainalysis zabývající se analýzou blockchainů, uvedl, že nezákonné aktivity, jako je vyhýbání se sankcím, lze díky "neměnné a transparentní povaze blockchainů" poměrně snadno odhalit a monitorovat.

Sankcionované osoby podle něj spíše než digitální aktiva používají alternativní měny a platební sítě nebo tradiční schémata praní špinavých peněz, jako je "ruský prací automat". Tyto cesty nejsou pomocí blockchainových nástrojů přímo sledovatelné.

Vysoké riziko odhalení a zabavení jsou podle Levina faktory, které by mohly Rusy odradit od používání kryptoměn k obcházení sankcí.

Rusko je nyní po své invazi na Ukrajinu 24. února nejvíce sankcionovanou zemí na světě. Sankce uvalené USA a jejich spojenci znamenají, že hlavní ruské banky nemají přístup k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT a země je fakticky odříznuta od globálního finančního systému.

Ve středu senátorka Elizabeth Warrenová a dalších 11 demokratů navrhli zákon, který by vládě USA umožnil blokovat transakce s kryptoadresami spojenými s Ruskem.

Americké ministerstvo financí minulý týden upozornilo finanční instituce, aby si dávaly pozor na ruské oligarchy a státní subjekty, které se snaží využívat kryptoměny k obcházení sankcí.

Mosier z FinCENu poznamenal, že burzy, pokud nemají sídlo v Rusku, budou váhat s prováděním transakcí výměnou za rubly. Ruská měna se v důsledku sankcí propadla na rekordní minimum.

Ruská centrální banka ve čtvrtek oznámila, že udělila hlavnímu věřiteli Sberbank licenci k vydávání a výměně digitálních aktiv, a to navzdory dlouhé historii skeptického postoje ke kryptoměnám v zemi, včetně výzvy k jejich úplnému zákazu.

Sberbank, největší ruský věřitel, v pátek podle agentury Reuters uvedla, že sankce nyní znamenají, že její klienti nemohou převádět finanční prostředky v dolarech a jiných zahraničních měnách na bankovní účty v Rusku a v zahraničí.

Senátor Patrick Toomey na slyšení v Senátu řekl, že neexistuje žádný zcela neprůstřelný sankční režim.

"Je docela dobře možné, že nějaký oligarcha někde používá různé nástroje, včetně kryptografických, aby se pokusil skrýt nějaký majetek," řekl.

"Podle představitelů administrativy z různých agentur však jednoduše neexistují žádné důkazy o tom, že by Rusko používalo kryptoměny k obcházení sankcí jakýmkoli významným způsobem."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články