Autor: Adam Spáčil

Nejbohatší čínští realitní magnáti přišli v roce 2021 dohromady o 46 miliard dolarů, v čele se zakladatelem společnosti Evergrande, který přišel o 17 miliard dolarů

Majetek nejbohatších čínských realitních magnátů se v roce 2021 propadl, uvedla tento týden agentura Bloomberg.

Majetek nejbohatších čínských realitních magnátů se v roce 2021 propadl, uvedla tento týden agentura Bloomberg.

Osm nejbohatších čínských realitních magnátů v čele se zakladatelem skupiny Evergrande Hui Ka Yan, jehož majetek se snížil o více než 17 miliard dolarů, přišlo letos dohromady o 46 miliard dolarů.

Hui byl kdysi druhým nejbohatším člověkem v Asii, ale jeho majetek se snížil na 6,1 miliardy dolarů a vláda ho vyzvala, aby splatil dluhy investorům ze svých vlastních peněz poté, co Evergrande prodělala drama s dluhy.

Nové regulace zavedené v loňském roce, které měly částečně snížit tlak na trh s bydlením, znamenaly problémy pro developery s vysokým podílem finančních prostředků, z nichž 15 nesplácelo své závazky v roce 2021. Společnost Evergrande se dostala na titulní stránky novin od září, kdy koketovala s platební neschopností, čímž otestovala sílu realitního trhu, který poháněl velkou část růstu druhé největší ekonomiky světa, a způsobila pád globálních trhů, protože investoři vyhodnotili riziko nákazy.

Minulý týden ratingová agentura Fitch Ratings uvedla, že čínský developer je oficiálně v platební neschopnosti poté, co dvě dceřiné společnosti nezaplatily věřitelům kupón. Snížila tak rating společnosti do kategorie "junk". V pátek agentura S&P Global Ratings rovněž prohlásila, že Evergrande je v platební neschopnosti, a snížila i rating jejího dluhu.

Letošní realitní turbulence dokonce vyřadily některé magnáty ze seznamu miliardářů v zemi, uvedla agentura Bloomberg. Předsedovi společnosti Sinic Holdings Zhang Yuanlinovi se během jediného dne snížil majetek o 75 %, zatímco rodině, která ovládá Kaisa Group Holdings, kleslo čisté jmění na pouhých 160 milionů dolarů.

Investoři se na základě prvních odhadů situace Evergrande domnívali, že developer je pravděpodobně příliš velký na to, aby mohl zkrachovat, a že vláda zasáhne, aby ho podpořila.

Tato představa se však rozplynula, protože řada zmeškaných plateb poslala dluhopisy společnosti na rekordně nízké ceny, zatímco ratingové společnosti vyhlásily platební neschopnost. Trh s bydlením tvoří přibližně čtvrtinu čínské ekonomiky, uvedla agentura Bloomberg.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články