Nejnovější klimatický plán demokratů v USA zahrnuje daňové úlevy pro nákup elektromobilů

Klimatický plán demokratů v USA zahrnuje daňové úlevy pro elektromobily, které stojí až 80 000 dolarů.

Demokratičtí zákonodárci v USA představili ve středu ustanovení o sociálních výdajích a klimatu, které zahrnuje mimo jiné i daňové úlevy na elektrická vozidla až na 12 500 dolarů pro dražší auta.

Díky této aktualizaci zákonu umožňuje dodávkám, sportovním užitkovým vozidlům a nákladním automobilům s cenou do 80 000 dolarů nárok na plný daňový kredit. Předchozí zákon omezoval daňové kredity pro dodávky s cenou 64 000 dolarů, SUV s cenou 69 000 dolarů a nákladní automobily s cenou 74 000 dolarů. 

Návrh také omezuje plnou daňovou úlevu pro poplatníky, kteří vykazují hrubé příjmy ve výši 250 000 dolarů nebo 500 000 dolarů u společných přiznání. Předchozí plán byl stanoven na limity 400 000 dolarů pro jednotlivá podání nebo 800 000 dolarů pro společná podání. Sektor dopravy je jeden z největších, který přispívá k emisím skleníkových plynů v USA a tvoří přibližně jednu třetinu emisí ročně. Přechod od plynových vozidel k elektromobilům a nákladním automobilům bude zásadní pro boj proti změně klimatu. 

Návrh demokratů zahrnuje daňovou pobídku ve výši 4 500 dolarů při nákupu elektrického vozidla vyrobeného v továrně sdružené v odborech. Toto ustanovení prospěje zejména výrobcům automobilů General Motors a Ford, jejíchž pracovníci jsou zastoupeni odborem United Auto Workers.  Na druhou stranu se republikáni postavili proti daňovým pobídkám pro nákup elektromobilů vyrobených odbory. 

Tato vylepšená legislativa je součástí sociálního a klimatického balíčku prezidenta Joe Bidena ve výši 1,75 biliónů dolarů a poskytla by velkou podporu trhu s elektrickými vozidly. Podle prognóz průmyslu se očekává, že prodej elektrických automobilů bude tvořit méně než 4% celkových tržeb v USA. Sněmovna by o návrhu mohla začít hlasovat již tento týden.

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články