Německo nyní vyrábí téměř třetinu elektřiny z uhlí, protože se snaží před zimou nahradit ruský plyn

Německo se při výrobě elektřiny stále více spoléhá na uhlí, protože omezení dodávek ruského plynu nutí zemi hledat před zimou alternativní zdroje paliva.

Německo se při výrobě elektřiny stále více spoléhá na uhlí, protože omezení dodávek ruského plynu nutí zemi hledat před zimou alternativní zdroje paliva.

Podle nových údajů německého národního statistického úřadu Destatis vyrobila evropská země v prvních šesti měsících roku 2022 82,6 kilowatthodin elektřiny z uhelných elektráren, což je o 17,2 % více než ve stejném období loňského roku. V důsledku toho vyrobilo 31,4 % elektřiny z uhlí.

Německo mezitím snížilo výrobu elektřiny ze zemního plynu, a to ze 14,4 % na 11,7 % celkového podílu na výrobě elektřiny, uvedl Destatis. Díky prudce rostoucím cenám je zemní plyn v posledních měsících stále méně dostupný.

Přechod od plynu k uhlí poukazuje na zoufalou snahu Německa vytvořit si zásoby paliva před nástupem chladného počasí na konci tohoto roku, kdy opakované výpadky dodávek plynu z Ruska vyčerpávají evropské zásoby. Rusko bylo obviněno z "vyzbrojování" energií v odvetě za západní sankce a bojkot uvalený na tuto zemi po její invazi na Ukrajinu.

Vzhledem k tomu, že uhlí je levnější než plyn a pro Německo je dostupnějším zdrojem paliva, byla země fakticky donucena k tomu, aby se vrátila k nejšpinavějšímu fosilnímu palivu. Jedna z jejích energetických společností, Uniper, nedávno uvedla do provozu zakonzervovanou uhelnou elektrárnu, aby snížila svou závislost na ruské energii.

Nizozemské futures kontrakty na zemní plyn TTF, které jsou evropským měřítkem cen zemního plynu, v důsledku napjatého trhu prudce rostou a jejich ceny letos dosáhly rekordních hodnot nad 340 eur (340 USD). Při poslední kontrole ve čtvrtek ceny klesly o 4 % na 204 eur, a to díky vyhlídkám na evropský plán na omezení cen ruského plynu.

Analytici varovali, že větší poptávka po uhlí by mohla vést ke zdražení této komodity.

"Když je zemní plyn takhle drahý, pak spotřebitelé dávají přednost uhlí a ropě, takže to také zdraží," řekl analytik společnosti SEB Ole Hvalbye.

Když Evropa čelí ochromující energetické krizi, nejhůře bylo zasaženo Německo, kde jedna z největších bank Commerzbank předpovídá, že by se mohlo dostat do recese ve stylu roku 2009, pokud Rusko trvale přiškrtí dodávky.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články