Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Richard Thaler se vysmívá tvrzení, že USA jsou v recesi - a tvrdí, že inflace by mohla do roka zmizet

Richard Thaler se v rozhovoru pro televizi CNBC tento týden vysmál myšlence, že americká ekonomika je v recesi, bagatelizoval hrozbu inflace a obhajoval vyšší mzdy pro dělníky.

Richard Thaler se v rozhovoru pro televizi CNBC tento týden vysmál myšlence, že americká ekonomika je v recesi, bagatelizoval hrozbu inflace a obhajoval vyšší mzdy pro dělníky.

Thaler, autor knihy "Nudge" a nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2017, zdůraznil nesoulad mezi tvrzeními o recesi v USA na základě dvou po sobě jdoucích čtvrtletí poklesu výroby v letošním roce a ekonomickou realitou.

"Nevidím nic, co by připomínalo recesi," řekl televizi CNBC. "Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, rekordně vysoký počet volných pracovních míst. To vypadá jako silná ekonomika."

Thaler poznamenal, že americká ekonomika rostla méně rychle, než rostly ceny, což znamená, že reálný hrubý domácí produkt (HDP) se letos mírně snížil.

"Je prostě směšné nazývat to recesí," řekl. "Nepodobá se to žádné recesi, kterou jsme zažili za můj poměrně dlouhý život."

Behaviorální ekonom a ředitel společnosti Fuller & Thaler Asset Management se rovněž zabýval obavami z úporné inflace. Některé z nedávných nárůstů cen přisuzoval ruské invazi na Ukrajinu a výskytu virů v Číně, které narušují globální dodavatelské řetězce. Naznačil, že po odeznění těchto problémů by mohlo dojít k poklesu cen.

"Předpokládejme, že za rok skončí válka na Ukrajině a COVID-19 opustí Čínu, mohl bych vidět deflaci," řekl.

Thaler také tvrdil, že vzhledem k prohlubujícím se příjmovým rozdílům v USA v posledních desetiletích by pro hůře placené pracovníky mohlo být výhodné vydělávat vyšší mzdy - navzdory riziku, že jejich zaměstnavatelé zvýší ceny, aby kompenzovali své vyšší náklady, a tím podpořili inflaci.

"Všude, kam přijdu, vidíte známky nedostatku pracovních sil a nabídka a poptávka říkají, že mzdy by měly jít nahoru," řekl a poukázal na všudypřítomné nápisy "Hledáme pomoc" ve výlohách mnoha amerických restaurací. "Takže mzdy porostou, a to je podle mě dobře."

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články