Autor: Radka Guzi

Nová varianta koronaviru z Jižní Afriky a reakce EU na leteckou dopravu

Nová varianta koronaviru z Jižní Afriky se zdá být tou nejnakažlivější, a právě proto na to včasně reaguje EU a Velká Británie a řeší včasné zrušení letů z těchto destinací.

Nová varianta koronaviru z Jižní Afriky se zdá být nejnakažlivější ze všech variant. Vědci v Jižní Africe objevili novou variantu koronaviru, která vyvolává velké obavy. Varianta B.1.1.529 nese velmi neobvyklou konstelaci mutací, které se mohou vyhnout imunitní reakci těla a tím učinit virus nakažlivějším. To bylo odhaleno na narychlo svolané tiskové konferenci v Johannesburgu ve čtvrtek. Jihoafrická republika potvrdila asi 100 vzorků varianty, které byly také objeveny v Botswaně a Hongkongu. Analýzy z diagnostických laboratoří naznačují, že varianta se nejrychleji šíří v lidnaté provincii Gauteng. Ale podle výzkumníků se může vyskytnout v dalších osmi provinciích země.

Velká Británie

Spojené království ve čtvrtek pozdě večer oznámilo, že Jihoafrická republika je ve svých cestovních omezeních zařazena na červenou listinu. Lety z Jihoafrické republiky a pěti dalších zemí budou dočasně pozastaveny od pátečního poledne. Britští občané, kteří se vracejí ze zemí, musí být v karanténě. Kromě Jihoafrické republiky patří mezi země identifikované Spojeným královstvím Namibie, Lesotho, Svazijsko (Eswatini), Zimbabwe a Botswana.

EU

EU chce "aktivovat záchrannou brzdu" poté, co byla v Jižní Africe objevena nová varianta COVID-19. Evropská komise navrhuje zastavit lety z jižní Afriky, jak se již rozhodlo Učinit Spojené království. Jihoafrická republika, která má kolem 100 potvrzených případů, však považuje rozhodnutí za neúměrné.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že Unie chce Velkou Británii následovat. Komise navrhuje, aby byla letecká doprava z jihoafrického regionu zastavena.

Jihoafrická republika

Jihoafrický ministr zahraničí Naledi Pandor včera v prohlášení řekl, že jejich rozhodnutí se zdá být předčasné a že doufá, že bude staženo. Jihoafrická republika se obává, že opatření Spojeného království a EU bude mít za důsledky poškození jejich ekonomiky.

Jihoafrický cestovní ruch, který se právě začíná zotavovat z několika přísných lockdownů, a Pandas se obávají, jak toto rozhodnutí ovlivní ekonomiku země.

Jihoafrická republika dosud potvrdila asi 100 případů. Zdá se, že se nejrychleji šíří v provincii Gauteng, ale mohlo by se také vyskytnout v dalších osmi provinciích země, obávají se vědci.

Nová varianta covidu a mutace

Nová varianta, B.1.1.529, má nejméně deset různých mutací, které lze porovnat se dvěma a třemi Beta. Dle WHO je znepokojující, že když má covid tolik mutací, může to mít vliv na to, jak se virus chová.

Světová zdravotnická organizace dosud nerozhodovala, zda by varianta měla být klasifikována jako varianta zájmu, nebo zda by měla být na seznamu nejznepokojivějších variant.

V Evropě se zatím tato varianta ještě neobjevila. To ale neznamená, že Evropany neznepokojuje, proto se tato jednání odehrávají včas a velmi proaktivně. Otázka zní, jestli zákaz cestování bude mít velký účinek, nebo naopak bude účinek marginální.

Zdroje:

snvt.se

freepik.com

Nejnovější články