Novak Djokovič vyhrál v Austrálii soudní tahanici

Tenisová hvězda Novak Djokovič vyhrál v Austrálii soudní bitvu. Před Australian Open mu bylo zrušeno vízum kvůli tomu, že není očkován proti covidu.

Tenisová hvězda Novak Djokovič vyhrál v Austrálii soudní bitvu. Před Australian Open mu bylo zrušeno vízum kvůli tomu, že není očkován proti covidu.

Australský federální soudce Anthony Kelly přečetl rozsudek v pondělí na mimořádném virtuálním soudním jednání. „Soud nařídí následovně: Odstavec 1, rozhodnutí delegáta o zrušení žadatelova dočasného víza podtřídy 048 ze dne 6. ledna 2022, bude zrušeno,“ řekl.

Djokovičovi fanoušci, kteří se shromáždili před hotelem, kde byl tenisový mistr světa zadržen, propukli v jásot a zpívali vlastenecké srbské písně, když došlo k oznámení této zprávy.

To vše znamená, že Djokovičovo vízum zůstává platné.  Bude propuštěn a bude mu vrácen cestovní pas a další věci zabavené v době jeho zadržení.

34letý srbský státní příslušník byl zadržen hned po svém příjezdu do Melbourne před Australian Open. Podle úředníků došlo z jeho strany k porušení přísného pravidla pro vstup do země. Austrálie vyžaduje, aby návštěvníci země byli očkováni proti Covid-19. Djokovičovi, hlasitému očkovacímu skeptikovi, který usiluje o rekordní 21. grandslamový titul, bylo zrušeno vízum a zabaven cestovní pas poté, co celní úředníci rozhodli, že nemá dostatečné lékařské odůvodnění pro výjimku z vakcinace.

Soudce Kelly chce vědět, co víc mohl sportovec udělat, aby splnil australské vstupní požadavky. Vláda v pondělí uznala, že nedala Djokovičovi a jeho týmu dostatek času na reakci poté, co ho informovala o zrušení víza.

Sága ale nekončí – australský ministr pro imigraci může stále osobně zasáhnout a zrušit vízum bez ohledu na nové důvody. Pokud se ministr Alex Hawke rozhodne k tomuto kroku, Djokovičovi by mohla hrozit obnovená soudní bitva a potenciálně až tříletý zákaz hraní tenisu v Austrálii.

Tento příběh rozdmýchal debatu o požadavcích na očkování a upozornil na přísná  pravidla opatření ohledně Covid, díky nimž Australané mají z nejdelších a nejpřísnějších omezení na světě. Zatímco případ rozzuřil fanoušky Djokoviče v zemi i po celém světě, mnozí v Austrálii se naježili myšlenkou, že by milionářský tenista mohl porušovat zákony země, když to nikdo jiný nedokázal.

Australský premiér Scott Morrison kritizoval Djokoviče a řekl, že „pravidla jsou pravidla“.  Ale v nádechu ironie se soudce Kelly při vysvětlování svého pondělního rozhodnutí odvolal právě na toto prohlášení: „Všichni hrajeme podle stejných pravidel. Důvod, proč tento ministr vnitra v tomto řízení souhlasil s tím, aby rozhodnutí delegáta [o zrušení víza] bylo zrušeno, je z důvodů uvedených v zápisu.  Jinak řečeno: tato pravidla nebyla dodržena."

 

Zdroje: cnbc.com; freepik

Nejnovější články