Nové domy v Anglii musí být vybaveny nabíjecími místy pro elektromobily, říká vláda

Nové domy v Anglii musí být vybaveny nabíjecími místy pro elektromobily, oznámily britské úřady. "Upravujeme předpisy tak, aby nové domy a budovy musely mít nabíjecí místa pro elektromobily. Díky těmto předpisům bude instalováno dalších 145 000 nabíjecích míst." uvedl premiér Boris Johnson.

Nové domy v Anglii musí být vybaveny nabíjecími místy pro elektromobily, oznámily britské úřady.

"Upravujeme předpisy tak, aby nové domy a budovy musely mít nabíjecí místa pro elektromobily. Díky těmto předpisům bude instalováno dalších 145 000 nabíjecích míst." uvedl premiér Boris Johnson během projevu na výroční konferenci Konfederace britského průmyslu. Během projevu navázal Boris Johnson na vlastní zkušenost s jízdou elektromobilem. "Vyzkoušel jsem novou Teslu určenou k prodeji v této zemi," řekl. 

Oznámení, které bylo zveřejněno v neděli před Johnsonovým vystoupení, britská vláda upřesnila podrobnosti plánu. Od roku 2022 budou muset být instalované místa pro nabíjení elektromobilů a toto nařízení se budou vztahovat nejen na domy a budovy, jako jsou pracoviště a supermarkety, ale také na budovy v rekonstrukci. Plán na rozšíření nabíjecích míst přichází v době, kdy se Velká Británie snaží vybudovat potřebnou infrastrukturu, neboť od roku 2030 by chtěla ukončit prodej nových osobních a dodávkových automobilů s benzínovým a naftovým motorem.

Tyto dostatečné možnosti nabíjení budou mít zásadní význam pro překonání představy o dojezdu elektromobilu, o tzv. dojezdové úzkosti, což je termín, který označuje představu, že elektromobily nejsou schopny absolvovat delší vzdálenost.

Na toto oznámení reagoval Mike Childs, vedoucí politického oddělení organizace Friends of the Earth. "Naše domy a budovy by měly být navrženy tak, aby mohly čelit výzvám klimatické krize, včetně dobíjecích míst, protože elektromobily hrají důležitou úlohu při budování bezuhlíkové budoucnosti," řekl Child. 

"Ministři musí také zavést finanční pobídky, například šrotovné, aby tím pomohli lidem přejít na ekologičtější vozidla, "řekl Child. Dále dodal, že je třeba lidi povzbuzovat, aby začali méně užívat svá auta. 

S rostoucími obavami o ekologickou stopu dopravy se velké ekonomiky a společnosti snaží najít způsoby, jak vyvinout a také zavést vozidla s nízkými až nulovými emisemi. Na summitu COP26 bylo uvedeno aby do roku 2040 byly všechny prodeje nových osobních a dodávkových automobilů celosvětově bez emisí. 

Zdroje: cnbc.com, freepik.com
 

Nejnovější články