Autor: Filip Kejval

Nové sankce EU vůči Rusku se budou pravděpodobně týkat oceli, luxusního zboží, leteckého paliva a dalších položek, tvrdí zdroje

LUCEMBURK - Evropská unie připravuje nový balíček sankcí proti Rusku, který pravděpodobně omezí leasing letadel a dovoz a vývoz výrobků, jako je letecké palivo, ocelářské výrobky a luxusní zboží, uvedly pro CNBC dva zdroje obeznámené s jednáním.

LUCEMBURK - Evropská unie připravuje nový balíček sankcí proti Rusku, který pravděpodobně omezí leasing letadel a dovoz a vývoz výrobků, jako je letecké palivo, ocelářské výrobky a luxusní zboží, uvedly pro CNBC dva zdroje obeznámené s jednáním.

Evropská unie je však stále rozdělena v názoru na to, zda tyto sankce rozšířit i na dovoz energie, a to navzdory přibývajícím důkazům o válečných zločinech spáchaných ruskými silami na Ukrajině.

Nejvyšší ukrajinský státní zástupce uvedl, že v rámci vyšetřování možných válečných zločinů bylo ve městech v okolí Kyjeva, která byla dobyta zpět od ustupujících ruských sil, nalezeno 410 těl. O víkendu informovaly různé mezinárodní mediální organizace o masovém zabíjení civilistů ve městě Bucha, ukrajinském městě nedaleko hlavního města Kyjeva, které bylo donedávna pod ruskou okupací.

Tyto zprávy vedly k řadě výzev z Evropské unie, aby blok přistoupil k dalšímu potrestání Moskvy za její nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu. Blok nyní pracuje na pátém balíčku sankcí proti Rusku, přičemž nové kolo opatření by mělo být schváleno koncem tohoto týdne.

Dva představitelé EU, kteří si nepřáli být jmenováni kvůli citlivé povaze jednání, sdělili televizi CNBC, že návrh dalšího sankčního balíčku zahrnuje leasing letadel, ocelářské výrobky, luxusní zboží a letecké palivo. Oba zdroje dodaly, že na balíčku se stále pracuje a že se může změnit v průběhu rozhovorů, které budou pokračovat v nadcházejících dnech a před středečním klíčovým setkáním velvyslanců EU.

Uvalení okamžitého zákazu dovozu ruského plynu, ropy nebo dokonce uhlí je v EU od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, předmětem velkých debat. Zatímco některé státy zákaz ruských energií podporují, jiné země EU argumentují tím, že jsou na ruských energiích příliš závislé a že by tím poškodily své vlastní ekonomiky více než Ruskou.

"Chceme být v krátké době méně závislí na dovozu energie z Ruska do Evropské unie a Německo bude podporovat další sankce vůči Rusku," řekl v pondělí v Lucemburku německý ministr financí Christian Lindner.

"Musíme vyvinout větší tlak na Putina a musíme Rusko izolovat - musíme přerušit všechny ekonomické vztahy s Ruskem, ale v tuto chvíli není možné přerušit dodávky plynu," dodal.

"Rakousko není pro další sankce týkající se plynu. Jsme velmi závislí na ruském plynu a myslím, že všechny sankce, které by nás zasáhly více než Rusy, by pro nás nebyly dobré. Proto jsme proti sankcím v oblasti ropy a plynu," uvedl pro CNBC Magnus Brunner, rakouský spolkový ministr financí.

Evropský statistický úřad odhaduje, že Rakousko v roce 2020 dováželo téměř 59 % zemního plynu z Ruska. Bulharsko, Česká republika, Lotyšsko a Maďarsko podle Eurostatu ve stejném roce dovážely z Ruska ještě vyšší podíl.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články