Autor: Adam Spáčil

Obchodníci se s ohledem na možnou recesi na obzoru staví do fronty na short britské libry

LONDÝN - Obchodníci stále častěji zaujímají krátké pozice vůči britské libře, protože ve Spojeném království začíná narůstat krize životních nákladů.

LONDÝN - Obchodníci stále častěji zaujímají krátké pozice vůči britské libře, protože ve Spojeném království začíná narůstat krize životních nákladů.

Inflace v dubnu dosáhla 9 % ročně, což je 40leté maximum, protože ceny potravin a energií pokračovaly v růstu poté, co britský energetický regulační úřad na začátku měsíce zvýšil maximální ceny energií pro domácnosti o 54 %.

Guvernér Bank of England Andrew Bailey varoval před "apokalyptickými" vyhlídkami pro spotřebitele, protože nedávný průzkum také ukázal, že čtvrtina Britů se uchýlila k vynechávání jídla.

Bank of England stojí před nezáviděníhodným úkolem zvyšovat úrokové sazby ve snaze ukotvit inflační očekávání a zároveň zabránit tomu, aby se ekonomika dostala do recese, což se zdá být stále obtížnější. Banka očekává pokles HDP v posledních třech měsících letošního roku a vidí před sebou "velmi prudké zpomalení", nikoli však technickou recesi - dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

Sam Zief, vedoucí globální devizové strategie v JPMorgan Private Bank, ve středu pro CNBC uvedl, že ačkoli je libra v současnosti "strašně levná", investoři, kteří chtějí uzamknout nedávné zisky dolaru, by se měli raději poohlédnout po eurech než po librách.

"ECB se právě dostává ze záporného pásma sazeb a myslíme si, že to není lineární, zatímco BOE je již v kladném pásmu sazeb - nemyslíme si, že by mohla zvyšovat o tolik více," řekl Zief.

Podle posledních údajů Komise pro obchodování s komoditními futures z 10. května drželi správci aktiv a institucionální investoři více než 128 000 krátkých pozic vůči libře oproti pouhým 32 000 dlouhých pozic.

Prodej na krátko je investiční taktika, při níž si spekulant vypůjčí finanční nástroj nebo aktivum, například akcie, a prodá je v naději, že je později koupí zpět za nižší cenu, čímž dosáhne zisku.

V úterní výzkumné zprávě měnoví stratégové Goldman Sachs uvedli, že slabší výkonnost libry je v současné době nejsilnějším přesvědčením tohoto giganta na Wall Street ohledně měnových kurzů zemí G-10.

"Ačkoli Velká Británie čelí podobnému kompromisu jako ostatní významné centrální banky mezi zpomalujícím se růstem a inflací výrazně nad cílovou úrovní, BoE se rozhodla klást relativně větší důraz na výhled růstu a zároveň se stále spoléhat na faktory na straně nabídky, které povedou ke snížení inflace na cílovou úroveň," uvedl Zach Pandl, spoluvedoucí oddělení devizové strategie Goldman Sachs.

"O výhodách tohoto přístupu lze sice diskutovat, ale pro trhy je důležité, že se de facto jedná o politiku slabé měny. Ve světle odlišné trajektorie politiky BoE opět snižujeme naši prognózu pro GBP/USD na 1,19, 1,22 a 1,25 za 3, 6 a 12 měsíců (z předchozích 1,22, 1,26 a 1,31)."

Goldman již investorům doporučil dlouhou pozici na euru vůči libře s cílem na 0,87 GBP a tento týden také zahájil krátkou pozici na libře vůči švýcarskému franku s cílem na 1,18 a stopem na 1,24.

Stratégové předpokládají, že Švýcarská národní banka zaujme tvrdší postoj vůči inflaci překračující její cíl a podnikne kroky k zabránění reálného znehodnocení měny.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články