Objevil čínský dalekohled důkazy o existenci mimozemského života?

Podle nedávno zveřejněné a následně smazané zprávy čínských vědců, Čína tvrdí, že její obrovský dalekohled „Sky Eye“ mohl zachytit signály ze vzdálené mimozemské civilizace.

Podle nedávno zveřejněné a následně smazané zprávy čínských vědců, Čína tvrdí, že její obrovský dalekohled „Sky Eye“ mohl zachytit signály ze vzdálené mimozemské civilizace.

Astronomové z Pekingské univerzity objevili "několik případů možných technologických stop a mimozemských civilizací z vnějšku Země," uvádí zpráva zveřejněná v úterý (14. června) v Science and Technology Daily, oficiálních novinách čínského ministerstva vědy a technologie.

Signály zachytil čínský pětisetmetrový sférický radioteleskop (FAST), přezdívaný „Sky Eye“, který je největším radioteleskopem na světě. Sky Eye byl v roce 2019 uveden do činnosti, aby skenoval rádiové signály pocházející z vesmíru. Při procházení těchto dat v roce 2020 vědci uvedli, že zaznamenali dva podezřelé úzkopásmové, umělé rádiové signály. V roce 2022 pak cílený průzkum známých exoplanet našel další podivný úzkopásmový rádiový signál.

Protože signály jsou úzkopásmové rádiové vlny, které obvykle používají pouze lidská letadla a satelity, mohly být vyrobeny mimozemskou technologií. Vědci však tvrdí, že jejich zjištění jsou předběžná a je třeba je brát s rezervou, dokud nebude analýza zcela dokončena.

"Jedná se o několik úzkopásmových elektromagnetických signálů, které se liší od minulosti, a tým v současné době pracuje na dalším vyšetřování," řekl deníku Science and Technology Daily Zhang Tongjie, hlavní vědec z China Extraterrestrial Civilization Research Group na Pekingské  univerzitě. "Možnost, že podezřelý signál je nějaký druh rádiového rušení, je také velmi vysoká a je třeba to potvrdit nebo vyloučit. Může to být dlouhý proces."

Po zveřejnění se zpráva rychle začala šířit po čínské sociální síti Weibo. Důvody jejího náhlého smazání nejsou zcela jasné.

Tonjie dodal, že jeho tým plánuje opakovat pozorování podivných signálů, aby přesvědčivě vyloučil jakékoli rádiové rušení.

„Těšíme se, že teleskop jako první objeví a potvrdí existenci mimozemských civilizací,“ řekl Tongjie pro Science and Technology Daily.

 

Zdroje: livescience.com; bloomberg.com; unsplash

Nejnovější články