Autor: Filip Kejval

Objevují se náznaky, že by se mohla blížit recese. Zde je několik způsobů, jak ochránit své úspory

Vzhledem k tomu, že tento týden bliká červená barva jako historický ukazatel recese, podělili se finanční odborníci o své nejlepší tipy, jak chránit své úspory - a dokonce i investovat - pokud je ekonomický pokles skutečně za rohem.

V pondělí se výnos pětiletého státního dluhopisu poprvé od roku 2006 zvýšil nad úrokovou sazbu třicetiletého amerického státního dluhopisu. Pozorněji sledovaný je spread mezi dvouletými a desetiletými výnosy, který pak ve čtvrtek poprvé od roku 2019 invertoval, což svědčí o nedostatku důvěry ve zdraví ekonomiky.

A není to jen trh s dluhopisy, kdo je nervózní z možnosti recese. Známý investor Carl Icahn a ekonom Mohamed El-Erian se v uplynulém týdnu pro televizi CNBC vyjádřili k obavám z recese. Vyjádřili obavy, že snaha Federálního rezervního systému omezit inflaci potenciálně ještě agresivnějším zvyšováním úrokových sazeb, než se původně plánovalo, by ve skutečnosti mohla vést k větším hospodářským škodám.

Co tedy můžete v této fázi udělat pro ochranu svých úspor v případě recese?

Sarah Colesová, hlavní analytička osobních financí britské investiční platformy Hargreaves Lansdown, uvedla, že se mladším střadatelům stále vyplatí investovat část svých peněz na akciovém trhu, zejména proto, že tak mají větší šanci dosáhnout výnosů překonávajících inflaci.

"Je téměř nemožné přesně předpovědět, kdy může dojít k další recesi nebo krachu na trhu, a odkládání investic kvůli něčemu, co se může, ale nemusí stát, může znamenat katastrofu," řekla CNBC prostřednictvím e-mailu.

Těm, kteří se obávají investovat své úspory jednorázově, Coles doporučil, aby peníze vkládali na akciový trh postupně.

Pokud plánujete investovat své peníze na dobu kratší než pět let, měly by být podle Colesa tyto úspory uloženy v hotovosti. Lidé by se pak podle ní měli ujistit, že si vybírají nejlepší úrokovou sazbu na spořicím účtu, aby se pokusili minimalizovat případnou inflaci hodnoty.

Zároveň Coles varoval před tím, abychom se nechali příliš unést a snažili se předvídat, jak by se úrokové sazby mohly v příštích měsících či letech změnit.

Pokud jde o to, co by investoři měli dělat se svým portfoliem, Whitney Sweeneyová, investiční stratég společnosti Schroders, uvedla, že "klíčová je diverzifikace a trpělivost".

Podle ní je to důležité, protože na trhu přetrvává volatilita, stále není vyřešena rusko-ukrajinská válka a investoři se v uplynulém týdnu ještě více zaměřili na zvyšování úrokových sazeb centrálních bank. Předseda Fedu Jerome Powell minulý týden uvedl, že americká centrální banka by mohla zvýšit úrokové sazby agresivněji ve snaze zmírnit inflaci.

"Pokud se to investorům zdá trochu nejednoznačné a matoucí, je to proto, že to tak je," uvedl Sweeney pro CNBC prostřednictvím e-mailu. Dodala však, že ačkoli se vyskytlo několik případů, kdy se výnosová křivka otočila a nedošlo k recesi, je důležité si uvědomit, že se tak nestalo pokaždé.

Stejně jako Icahn, i Sweeney zdůraznil, že klíčovou otázkou je, zda Fed dokáže při zpřísňování měnové politiky v boji proti inflaci "dosáhnout měkkého přistání", aniž by se americká ekonomika dostala do recese.

Poukázala na to, že komodity spolu s "hodnotovými" a "cyklickými" akciemi patří k investicím, které mají v době rostoucích úrokových sazeb tendenci dosahovat nejlepších výsledků.

Makrostratég společnosti Wells Fargo Erik Nelson například v telefonickém rozhovoru pro CNBC uvedl, že v polovině 90. let došlo k inverzi, po níž nenásledoval hospodářský pokles. Kromě toho Nelson zdůraznil, že od okamžiku inverze výnosové křivky do recese může uplynout dlouhá doba, a to 12 až 24 měsíců.

Nelson také zdůraznil, že samotná výnosová křivka není příčinou, ale indikátorem recese, a že je důležitější sledovat, co se děje s politikou Fedu.

Vysvětlil, že recese by se mohla stát skutečnou obavou, pokud by se základní úroková sazba Fedu, která se v současné době pohybuje v rozmezí 0,25-0,5 %, zvýšila na "restriktivní úroveň".

Antoine Bouvet, hlavní stratég ING pro úrokové sazby, uvedl, že mnoho ekonomů předpovídá 20% až 30% pravděpodobnost recese, ale dodal, že existují důvody k obavám.

Mezi tyto obavy patří rychlost a výše, o kterou by Fed mohl zvýšit sazby, spolu se zásahem do spotřeby v důsledku rostoucích cen energií a "změkčení" ukazatelů trhu s bydlením, uvedl Bouvet.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články