Očekává se, že Xi bude čelit velkým ekonomickým výzvám, když vstoupí do bezprecedentní třetího funkčního období

Podle zkušeného investora Davida Rocheho bude muset čínský prezident Si Ťin-pching čelit několika velkým hospodářským výzvám poté, co si zajistí očekávané bezprecedentní třetí funkční období.

Podle zkušeného investora Davida Rocheho bude muset čínský prezident Si Ťin-pching čelit několika velkým hospodářským výzvám poté, co si zajistí očekávané bezprecedentní třetí funkční období.

Roche uvedl, že Si s velkou pravděpodobností "propluje" potvrzením do funkce nejvyššího stranického představitele Číny na nadcházejícím zasedání celostátního kongresu, což mu umožní získat další pětileté funkční období v čele země.

"Na vyšších úrovních komunistické strany proti němu nebude žádný skutečný odpor," dodal na zasedání kongresové strany, které se má konat koncem tohoto roku.

"Čelí mnoha výzvám. Nejen vnější výzvy v podobě Tchaj-wanu, který se rozhodně nepřibližuje k Číně, ale čelí i ekonomickým výzvám," řekl Roche, prezident a globální stratég společnosti Independent Strategy, ve čtvrtečním pořadu "Squawk Box Asia" televize CNBC.

Čínská ekonomika zpomaluje a její růst se pravděpodobně ustálí na 3 až 4 %, uvedl a dodal, že je "částečně podmíněn zděděnými problémy s dluhem a špatnými aktivy a částečně demografií a velmi nízkou produktivitou".

Čínská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí o slabých 0,4 % ve srovnání s předchozím rokem, čímž se růst za první pololetí snížil na 2,5 %, což podle analytiků ztěžuje dosažení oficiálního celoročního cíle ve výši přibližně 5,5 %.

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil prognózu růstu Číny. Fond očekává, že druhá největší světová ekonomika poroste v roce 2022 o 3,3 %, což je nejnižší růst za posledních čtyřicet let, pokud pomineme počáteční dopady krize Covid-19 v roce 2020.

Goldman Sachs rovněž snížil svou prognózu pro index MSCI China kvůli zhoršujícímu se propadu na čínském trhu s nemovitostmi. Investiční banka snížila svůj výhled zisku pro tento index na nulový růst v tomto roce z předchozích 4 %.

Roche uvedl, že čínská ekonomika se potýká s "obrovskými problémy s nemovitostmi a bankovnictvím".

Si v loňském roce inicioval koncept "společné prosperity", který je obecně chápán jako mírné bohatství pro všechny, nikoliv jen pro několik málo osob. Zůstává však vágním, často používaným sloganem.

Ve středu čínská státní televize CCTV uvedla, že Si se vyjádřil na dvoudenním zvláštním setkání v Pekingu, na kterém představil svou vizi pro "příštích pět let".

Si údajně uvedl, že sjezd Komunistické strany Číny nabídne "dvoustupňový strategický plán pro snahu Číny vybudovat velkou moderní socialistickou zemi ve všech ohledech a zejména stanoví plány strategických misí a hlavních opatření v příštích pěti letech".

"Si vyzval k tomu, aby se úsilí zaměřilo na řešení nevyváženého a nedostatečného rozvoje a aby se pracovalo na nových nápadech a opatřeních k řešení problémů," uvedla televizní stanice.

Není pochyb o tom, že Si bude potvrzen, řekl Roche, "ale pokud má dokončit své funkční období, musí dosáhnout skutečného pokroku v oblasti ... sociálního smíru. A to je podle mě velká, velká výzva."

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články