Autor: Filip Kejval

Od invaze na Ukrajinu vydělalo Rusko na vývozu pohonných hmot 66 miliard dolarů a EU je stále jeho největším odběratelem, zjistila studie

Podle studie nezávislé výzkumné skupiny Rusko za dva měsíce od invaze na Ukrajinu vydělalo 66 miliard dolarů na dovozu fosilních paliv, protože profitovalo z rostoucích cen komodit, přestože čelilo tvrdým sankcím.

Podle studie nezávislé výzkumné skupiny Rusko za dva měsíce od invaze na Ukrajinu vydělalo 66 miliard dolarů na dovozu fosilních paliv, protože profitovalo z rostoucích cen komodit, přestože čelilo tvrdým sankcím.

Z toho Evropská unie prostřednictvím dodávek a plynovodů dovezla 71 % ruských fosilních paliv v hodnotě 46 miliard dolarů, uvádí zpráva Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší.

Pro srovnání, za celý rok 2021 se dovezlo zboží v hodnotě zhruba 147 miliard dolarů, tedy asi 12,3 miliardy dolarů měsíčně, uvedl Guardian.

Největším dovozcem bylo Německo, které obdrželo objednávky v hodnotě 9,6 miliardy dolarů. Dalšími největšími odběrateli byly podle studie Itálie, Čína, Nizozemsko, Turecko a Francie.

Výzkum poukazuje na to, že Rusko i nadále těží z vývozu energie, který je klíčovým zdrojem příjmů pro ekonomiku, a to navzdory tomu, že západní země na něj uvalily sankce kvůli jeho agresi na Ukrajině.

Zatímco USA a Velká Británie zavedly zákaz dovozu ruské energie, EU se zatím dohodla pouze na zákazu ruského uhlí. Vzhledem k tomu, že tyto kroky mají přímý dopad na globální trh s energiemi, ceny ropy a plynu prudce vzrostly kvůli dvojí hrozbě, kterou je nižší nabídka a klesající objem dovozu.

Některé země se pokusily o "sebesankce" tím, že se vyhnuly dovozu ruských fosilních paliv. Podle údajů CREA klesly zahraniční dodávky ropy z Ruska v prvních třech dubnových týdnech o 20 % ve srovnání s obdobím před invazí. Ekonomika však dokázala nižší objemy kompenzovat vyššími cenami, což znamená, že její příjmy se navzdory omezení vývozu oproti předchozímu roku téměř zdvojnásobily.

Údaje o lodní dopravě také ukázaly, že Rusko se snaží odklonit náklad původně určený pro evropské odběratele. Deník Wall Street Journal nedávno uvedl, že více než 11,1 milionu barelů opouštějících Rusko bylo naloženo na náklady s neznámým místem určení.

EU se mezitím snaží zbavit závislosti na ruském dovozu, zejména plynu, přestože chce tuto závislost snížit. Čísla naznačují, že se blok pokouší omezit ruské dodávky, neboť údaje sestavené think tankem Breugel ukazují, že v prvním dubnovém týdnu byl dovoz ruského plynu do bloku o 26 % nižší než ve stejném období roku 2021.

Zdá se však, že ruský prezident Vladimir Putin není evropským zákazem dodávek energie tak ohrožen, jak by možná představitelé EU očekávali.

"Takzvaní partneři z nepřátelských zemí sami přiznávají, že se bez ruských energetických zdrojů, například bez zemního plynu, neobejdou," řekl 14. dubna na televizním zasedání vlády, uvedla agentura Reuters.

CREA uvedla, že vývoz fosilních paliv pomohl financovat Putinovu válku proti Ukrajině, a doporučila nahradit dovoz ruských fosilních paliv čistou energií.

"Vývoz fosilních paliv je klíčovým faktorem, který podporuje ruské vojenské posilování a brutální agresi proti Ukrajině," uvádí se ve zprávě.

"EU a mnoho evropských zemí již oznámilo nové ambiciózní cíle, politiky a opatření v oblasti čisté energie a energetické účinnosti, které v příštích několika letech nahradí dovoz z Ruska. Dovoz je však třeba zastavit hned," dodala na Twitteru.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články