Autor: Adam Spáčil

Od sankcí po dary v bitcoinech - kryptografie hraje ve válce na Ukrajině významnou roli

Svět uprostřed války na Ukrajině využívá nepravděpodobnou zbraň - kryptoměny. Ukrajinské digitální peněženky vybírají miliony na financování obrany země, Západ zvažuje možné krypto sankce vůči Rusku, krypto kolektiv zvaný DAO získává peníze pro Ukrajinu prostřednictvím prodeje NFT a krypto burzy jsou vyzývány, aby blokovaly ruské transakce.

Svět uprostřed války na Ukrajině využívá nepravděpodobnou zbraň - kryptoměny.

Ukrajinské digitální peněženky vybírají miliony na financování obrany země, Západ zvažuje možné krypto sankce vůči Rusku, krypto kolektiv zvaný DAO získává peníze pro Ukrajinu prostřednictvím prodeje NFT a krypto burzy jsou vyzývány, aby blokovaly ruské transakce. Různé kroky jsou znamením doby: svět 21. století se vyzbrojuje digitálními měnami v inaugurační válce krypto věku.

Oficiální účet Ukrajiny na Twitteru v sobotu sdílel adresy digitálních peněženek, kam mohou lidé posílat své bitcoiny a ethereum, mimo jiné digitální aktiva.

Podle údajů společnosti Elliptic bylo na tyto adresy dosud převedeno 14,8 milionu dolarů, přičemž většinu darů tvořily bitcoiny a ethereum. Někteří lidé dokonce na podporu věci darovali NFT různé hodnoty, včetně "mutanta Flokiho".

Mezitím charitativní skupina na Ukrajině s názvem Come Back Alive vybrala kryptoměny v hodnotě 4 milionů dolarů, aby podpořila své úsilí při dodávkách vojenského vybavení a zdravotnických souprav do země.

Podle společnosti Elliptic se ukrajinské vládě a dalším organizacím podařilo od začátku ruské invaze vybrat neuvěřitelných 22 milionů dolarů prostřednictvím více než 23 000 krypto-darů.

Mimo východoevropskou zemi, kde Rusko minulý týden zahájilo rozsáhlou invazi, která vedla k rozsáhlým ztrátám na životech, začal Západ na podporu Ukrajiny využívat také kryptoměny.

Podle deníku Wall Street Journal USA zvažují omezení přístupu Ruska k bitcoinům a dalším kryptoměnám v rámci další vlny sankcí vůči této zemi. Případné krypto-sankce by se pravděpodobně zaměřily na burzy, které porušují zákazy transakcí s ruskými bankami na černé listině, a potenciálně by omezily možnost Ruska hledat útočiště v digitálních aktivech.

Západní sankce již začaly pustošit ruskou ekonomiku a ochromily rubl, takže jeho hodnota je nižší než hodnota Robuxu, digitálního tokenu, který je základem metaversa Roblox, zjistila společnost Litquidity. Objemy obchodů s bitcoiny využívajícími rubl a ukrajinskou hřivnu vzrostly na nejvyšší úroveň za poslední měsíce, což naznačuje, že by tato kryptoměna mohla být na těchto trzích atraktivnější, uvedla agentura Bloomberg.

Do konfliktu jsou zataženy také kryptoměnové burzy, které Ukrajina vyzvala, aby zablokovaly účty ruských zákazníků.

Společnost Coinbase uvedla, že pracuje na blokování adres v sankcionovaných oblastech a monitoruje aktéry hrozeb v rámci svého úsilí "zůstat ostražití a zajistit, že hrajeme svou roli a plníme své povinnosti v kontextu této rychle se vyvíjející invaze." A FTX věnovala 25 dolarů každému Ukrajinci na své platformě, jak uvedl kryptomiliardář Sam Bankman-Fried, který na Twitteru napsal "dělejte, co musíte". Společnost na žádost Insideru o komentář k dalším krokům, které podniká, bezprostředně nereagovala.

Kryptoměnoví nadšenci však v pravém krypto módu - nezávisle na vlivu vlády - zmobilizovali své vlastní úsilí na podporu Ukrajiny.

Jeden z nich se týká kryptokolektivu zvaného DAO, což je zkratka pro decentralizovanou autonomní organizaci, která draží NFT, aby získala finanční prostředky pro ukrajinské úsilí. Nejvyšší nabídka za NFT, na kterém je vyobrazena ukrajinská vlajka, je zatím 3 miliony dolarů, přičemž do konce aukce zbývají přibližně dva dny.

Kryptoměny v současném konfliktu nezachránil před rozsáhlými tržními otřesy ani jejich vliv. V pátek Insider informoval, že v souvislosti s eskalujícím konfliktem na Ukrajině bylo z kryptotrhu vymazáno více než 200 miliard dolarů. V pondělí však kryptoměny zaznamenaly rallye, když se v Bělorusku sešly k jednání delegace Ukrajiny a Ruska.

Podle příspěvku kryptoinfluencera Anthonyho Pompliana na serveru Substack budou mít země, které mají velký podíl na bitcoinu a pro-kryptoaktivitách, "značnou výhodu". Pro globální velmoci bude bitcoin "v příštích desetiletích nezbytný", napsal.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články