Odchod McDonald’s z Ruska je po 32 letech koncem jedné éry

Nejen pro Bakhtiho Nišanova, specialistu na Eurasii, který vyrostl v Sovětském svazu, ale i pro celé Rusko, je odchod této značky zvláštně emotivní.

Byly 4 hodiny ráno a před budovou McDonald’s se v mrazivém zimním nečasu, již celé hodiny před plánovanou otevírací dobou, začala tvořit fronta nedočkavých Rusů.

Když se dveře konečně otevřely, tak stovky hladových a natěšených Moskevanů vešly dovnitř, aby poprvé ochutnaly tento tak všude vychvalovaný výtvor: Big Mac. Byl leden roku 1990 a McDonald‘s otevíral svou úplně první restauraci v Sovětském svazu.

V té době měli Rusové hlad. V přeneseném slova smyslu. V obchodech často docházelo jídlo a chyběla většina produktů, které byly běžně k dostání v západním světě. Jídlo v McDonald’s sice stálo téměř polovinu tamní  denní mzdy, ale jak tehdy řekla jedna místní žena reportérovi CBC News  - “je to tak neobvyklé… a chutné.”

"Všichni máme v tomto městě hlad," řekla žena. "Potřebujeme více takových míst - v našich obchodech a restauracích nic není."  McDonald’s nakonec musel zůstat otevřený ještě několik hodin po oficiální zavírací době kvůli vysoké poptávce a v den otevření dokonce  obsloužil neuvěřitelných 30 000 zákazníků – což byl naprostý rekord pro tento ikonický americký řetězec.

Samozřejmě, že za těch 32 let se Rusko stalo kapitalistickým rájem, kde se samozřejmě už nacházela i spousta jiných západních značek. Ale pravda je taková, že v týdnech následujících po invazi ruského prezidenta Vladimira Putina na sousední Ukrajinu a uprostřed celosvětového odsouzení tohoto činu, většina značek své pobočky buď dočasně uzavřela, nebo v zemi úplně zrušila.

Takže scény z roku 1990 se o tři desetiletí později téměř opakovaly, i když ve velmi odlišném kontextu.

Když totiž McDonald's začátkem března oznámil dočasné uzavření svých více než 800 restaurací v Rusku, ještě před rozhodnutím tohoto týdne opustit zemi natrvalo, byly před jeho zařízeními vidět dlouhé fronty.

Jeden Rus se dokonce na protest připoutal ke dveřím moskevského McDonald’s a křičel: „Zavření je aktem nepřátelství vůči mně a mým spoluobčanům!” Samozřejmě před svým  zatčením.

Pro Bakhtiho Nišanova, specialistu na Eurasii, který vyrostl v Sovětském svazu, je odchod této americké značky zvláštně emotivní.

„Má to obrovský symbolický význam: tehdejší příchod McDonald’s do Ruska, tehdy ještě jako součásti Sovětského svazu, byl implicitním signálem světu, že Rusko je otevřené obchodu.  Společnost opouštějící Rusko je naopak výslovným signálem, že tato země již není místem, kde byste chtěli se svou úspěšnou značkou být ,“ řekl Nishanov.


 

zdroje: cnbc.com; bloomberg.com, unsplash.com

Nejnovější články