Autor: Radka Guzi

Omicron významně snižuje ochranu protilátek Covid

Omikronová varianta Covid významně snižuje protilátky generované vakcínou Pfizer a BioNTech, podle malé předběžné studie zveřejněné v úterý.

Omikronová varianta Covid významně snižuje protilátky generované vakcínou Pfizer a BioNTech, podle malé předběžné studie zveřejněné v úterý. Nicméně lidé, kteří se zotavili z viru a dostali přeočkování, budou mít pravděpodobně větší ochranu před závažným onemocněním, uvedli jihoafričtí vědci. Byl zjištěn 41násobný pokles schopnosti protilátek neutralizovat omikronové varianty ve srovnání s původním virem.

Předtisková studie, která dosud nebyla recenzována, testovala 14 vzorků plazmy od 12 očkovaných lidí, z nichž 6 bylo dříve infikováno. Jihoafričtí vědci tvrdí, že omikronová varianta Covid výrazně snižuje ochranu protilátek generovanou vakcínou Pfizer a BioNTech, ačkoli lidé, kteří se zotavili z viru a dostali přeočkování, budou mít pravděpodobně větší ochranu před závažným onemocněním, podle malé předběžné studie zveřejněné v úterý.

Výzkumná studie

Prof. Alex Sigal z Africa Health Research Institute a tým vědců testovali vzorky krve 12 lidí, kteří byli dříve očkováni vakcínou Pfizer/BioNTech. Zkoumali konkrétně, jak dobře protilátky generované vakcínou mohou neutralizovat novou variantu, což znamená blokovat její schopnost infikovat buňky.

Zjistili 41násobný pokles schopnosti protilátek neutralizovat omikronovou variantu ve srovnání s původním virem, což je dramatické snížení jeho účinnosti proti původnímu kmenu předků a také dalším variantám, podle předtisku studie. Protilátky vyvolané vakcínou se ztrojnásobily ve své schopnosti neutralizovat dřívější beta variantu, která dříve dominovala v Jižní Africe, což naznačuje, že omicron je mnohem lepší v obcházení ochrany.

Předchozí infekce, po níž následuje očkování nebo přeočkování, pravděpodobně zvýší úroveň neutralizace a pravděpodobně poskytne ochranu před závažným onemocněním při infekci Omicron.

Studie testovala 14 vzorků plazmy od 12 očkovaných lidí, z nichž 6 bylo dříve infikováno. Vědci zpřístupnili svůj výzkum Covid předtím, než prošli rozsáhlým procesem vzájemného hodnocení kvůli naléhavosti pandemie.

Dr. Paul Offit, profesor pediatrie na Divize infekčních nemocí v Dětské nemocnici ve Filadelfii řekl, že údaje naznačují, že plně očkovaní lidé mohou čelit vyššímu riziku mírné infekce omikronem ve srovnání s předchozími variantami. "Myslím, že stále bude existovat ochrana před vážnými nemocemi," řekl Offit. „Myslím, že buď očkováním, nebo přirozenou infekcí nebo obojím. Budete chráněni před vážnými nemocemi."

Generální ředitel Pfizeru

Generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla dříve řekl, že společnost může v případě potřeby do března 2022 vyvinout vakcínu specificky zaměřenou na omicron. Bourla ale také uvedl, že bude trvat několik týdnů, než získá definitivní data o tom, zda současné vakcíny poskytují dostatečnou ochranu proti této variantě.

Generální ředitel společnosti Pfizer již dříve prohlásil, že ochrana, kterou poskytuje dvoudávková vakcína společnosti, pravděpodobně tváří v tvář omikronu poněkud poklesne.

Omicron

Jihoafričtí vědci také zjistili, že omicron se váže na stejný receptor, známý jako ACE2, aby infikoval lidské plicní buňky, které používaly předchozí varianty.

Omicron, poprvé identifikovaný v jižní Africe, má desítky mutací, které obecně činí viry nakažlivějšími. Hlavní lékařský poradce Bílého domu Dr. Anthony Fauci uvedl na tiskové konferenci, že údaje z Jižní Afriky o nových omikronových infekcích jasně hovoří o vysokém stupni přenosnosti. Zároveň hovořil o tom, že je příliš brzy dělat závěry o tom, zda omikron způsobuje závažnější onemocnění, ačkoli o víkendu řekl, že první zprávy jsou povzbudivé.

Jihoafrická rada pro lékařský výzkum ve zprávě zveřejněné v sobotu zjistila, že většina pacientů přijatých do nemocnice v Pretorii, kteří měli Covid, nepotřebovala doplňkový kyslík, jak to bylo běžné v předchozích infekčních vlnách. Mnoho pacientů na odděleních Covid bylo podle zprávy ve skutečnosti hospitalizováno z jiných důvodů. Generální ředitel společnosti Pfizer již dříve uvedl, že varianta, která se rychle šíří, ale způsobuje mírnější příznaky, nemusí být nutně dobrou zprávou.

 

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články