Páry sní o tom, že se po odchodu do důchodu přestěhují na skvělé místo.

Páry sní o tom, že se po odchodu do důchodu přestěhují na skvělé místo. Ale co když se každý chce přestěhovat jinam? Při plánování důchodu se páry obvykle zaměřují na peníze. Ptají se: „Kdy si můžeme dovolit odejít do důchodu?“

Při plánování důchodu se páry obvykle zaměřují na peníze. Ptají se: „Kdy si můžeme dovolit odejít do důchodu?“

Existuje však ještě další otázka, která je často složitější: Kde bychom měli žít?

V ideálním případě se dohodnou, že zůstanou na místě nebo se přestěhují tam, kde to mají oba rádi. V mnoha případech však propukne napětí, protože se vyjadřují odlišné názory na to, kam by chtěli jít. Pokud partneři nejsou na stejné vlně, může být těžké najít šťastnou střední cestu. Pro ty, kteří mají silné preference (a silné osobnosti) se kompromisy hledají těžko.

Profesor psychologie Bornstein působící na Adelphi univerzitě navrhuje, aby páry uváděly pozitiva a negativa ohledně konkrétního místa, které zvažují pro odchod do důchodu

"Žádné místo pro odchod do důchodu nebude dokonalé," řekl. "Budete muset udělat kompromisy." Myslete krátkodobě i dlouhodobě. Zvažte svůj životní styl za deset či za dva roky: Jaké jsou možnosti veřejné dopravy, pokud už nemůžete řídit? Jaké komunitní zdroje nebo sociální služby pomáhají starším lidem? Je nyní v této oblasti hodně poskytovatelů lékařské péče - a budou i v budoucnu?

Neshody mohou vzniknout jako důsledek dobře zavedené dynamické síly mezi vámi a vaším partnerem. Dlouholeté páry si zvykly hrát určité role.

"Rozhodnutí, kam odejít do důchodu, se bude odrážet dle povahy vztahu mezi dvěma lidmi, který se za ta léta vyvíjel," řekl Bornstein. "Pokud jste spolupracovali, pravděpodobně budete spolupracovat." Pokud byla osoba, která rozhodovala, tato osoba bude pravděpodobně rozhodovat. “

Emily Guy Birken navrhuje jiné cvičení v podobě vytvoření seznamu pro páry s protichůdnými názory na to, kam odejít do důchodu: Popište, jak bude vypadat ideální den, týden, měsíc a rok v důchodu.

Každý z manželů by měl samostatně sestavit písemný seznam, který bude obsahovat podrobnosti o každodenním životě (například pohled z kuchyňského okna), týdenní aktivity (účast na bohoslužbách), měsíční akce (vstup do knižního klubu) a roční milníky (cestování za vnoučaty).

"Buďte tak konkrétní, jak chcete," řekl Birken, autor knihy "5 let před odchodem do důchodu". "Pak se spojte, abyste porovnali poznámky a zjistili, co se překrývá".

Varuje, že toto cvičení představuje riziko, pokud páry zjistí, že se jejich vize odchodu do důchodu shoduje jen málo nebo vůbec. Říká ale, že pokud k tomu přistupují v dobré víře, dokážou si navzájem vážit vzájemných přání a potřeb.

Začněte prohlášením: „Oba chceme být šťastní. Jak to můžeme udělat společně, abychom byli oba naplněni? “ Tímto způsobem to považujete za společné sledování společných cílů.

"Oba vás to nutí dekonstruovat váš úhel pohledu způsobem, který často neděláme," řekl Birken. "V opačném případě může dojít k takovým postojům, kde je třeba se rozhodnout, co by mělo být láskyplné vyjednávání." Navzdory vašemu maximálnímu úsilí nemusíte dospět k vzájemně uspokojivému plánu. Ani pak není vše ztraceno.

"Není neobvyklé, že se manželé neshodnou na tom, kde odejít do důchodu," řekl Dorian Mintzer, Ph.D., spoluautor knihy "Puzzle pro odchod do důchodu". "Někteří se rozhodnou trávit čas odděleně," řekl Mintzer, specialista na přechod do důchodu se sídlem v Bostonu. "To může vztah spíše posílit, než zničit.

Zdroje: marketwatch.com, freepik.com

Nejnovější články