Autor: Adam Spáčil

Pinterest se snaží zamítnout žalobu influencerky, která tvrdí, že spoluvytvořila platformu, a tvrdí, že čekala příliš dlouho na to, aby se domohla svého případu.

Pinterest chce, aby kalifornský soud zamítl žalobu influencera, který tvrdí, že je jedním ze spoluzakladatelů platformy.

Pinterest chce, aby kalifornský soud zamítl žalobu influencera, který tvrdí, že je jedním ze spoluzakladatelů platformy.

Společnost pro sociální média uvedla, že Christine Martinezová, strategička digitálního marketingu, čekala příliš dlouho na to, aby svůj případ předložila, uvedla agentura Bloomberg Law a další média.

Martinez původně podal žalobu na společnost Pinterest v září. Obvinila v ní zakladatele Bena Silbermanna a Paula Sciarru z porušení implicitní smlouvy, krádeže nápadu, bezdůvodného obohacení a nekalých obchodních praktik.

V pátek společnost Pinterest požádala soudce státu Kalifornie o zamítnutí žaloby, kterou Martinezová podala před třemi měsíci, a uvedla, že se na založení společnosti nijak nepodílela.

V žalobě tvrdila, že pomohla přijít s nápadem na Pinterest. K tomu údajně došlo, když ji Silbermann požádal, aby "pomohla zachránit neúspěšnou nákupní aplikaci", a ona dodala nápady, které podle žaloby představovaly "základní organizační koncepty", jako je kategorizace obrázků na nástěnkách.

Pinterest byl spuštěn v lednu 2010 a v roce 2019 vstoupil na burzu. Jedenáct let po jeho spuštění Martinezová uvedla, že se chce domáhat svého finančního podílu na úspěšném technologickém příběhu, z něhož byla "vymazána".

Podle jejího tvrzení by Pinterest bez ní nebyl takovou platformou, jakou je dnes.

Silbermann zůstává generálním ředitelem a Sciarra již ve společnosti nepracuje. Oba drží v podniku lukrativní podíly v hodnotě přibližně 1 miliardy dolarů. Martinezová neuvedla, na jakou částku má podle svého názoru nárok.

Není jasné, proč Martinezová se svým případem čekala více než deset let. Deník Insider dříve hovořil s několika lidmi, kteří ji znali v počátcích Pinterestu. Zjistili, že se jednalo o úspěšnou bloggerku, která si na svém úspěchu jako uživatelka Pinterestu udělala kariéru. Nikdy však veřejně nemluvila o své roli spoluzakladatelky.

Forbes uvedl, že současní i bývalí zaměstnanci ji uznávají jen málo nebo vůbec. V knize "The Complete Idiots Guide to Pinterest Marketing" z roku 2012, jejíž je Martinez spoluautorkou, se popisuje pouze jako "early adopter".

Zatímco role Martinezové jako spoluzakladatelky nebyla stanovena, Insider uvedl, že byla jednou z 11 družiček na Silbermannově svatbě v roce 2011 v Los Gatos v Kalifornii. Samotní zakladatelé Pinterestu byli pozváni na svatbu Martinezové v Oaklandu, kde byla jejich jména napsána na stužkách na jmenovkách.

Akcie společnosti Pinterest si během pandemie vedly dobře, ale letos zatím klesly o 44 %. Společnost na žádost Insideru o komentář okamžitě nereagovala.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články