Po obavách z úplného přerušení dodávek plynu z Ruska do Evropy byl obnoven Nord Stream 1

Provozovatel klíčového plynovodu Nord Stream 1, který vede z Ruska do Německa, ve čtvrtek oznámil, že se chystá obnovit dodávky plynu do Evropy.

Provozovatel klíčového plynovodu Nord Stream 1, který vede z Ruska do Německa, ve čtvrtek oznámil, že se chystá obnovit dodávky plynu do Evropy.

V celém regionu panovaly obavy, že by mohlo dojít k úplnému zastavení dodávek plynu plynovodem poté, co byl na začátku tohoto měsíce uzavřen kvůli údržbě. Průtok měl být obnoven ve čtvrtek po dokončení prací.

Údaje na internetových stránkách provozovatele Nord Stream ukázaly, že ve čtvrtek od 6:00 do 7:00 středoevropského času se průtok zvýšil z nuly na 29 284 591 kWh/h. Dne 10. července, poslední den provozu před zahájením údržbových prací, byly průtoky zhruba na stejné úrovni, tedy těsně nad hranicí 29 000 000 kWh/h.

Pro evropské úředníky, kteří se snaží najít alternativní dodavatele k ruskému plynu, to bude pravděpodobně vítaná úleva.

Německo a EU v širším smyslu byly po léta závislé na ruských fosilních palivech a po invazi Moskvy na Ukrajinu se objevila široce založená snaha tento stav zvrátit. Od března EU vyjednala nové dohody o dodávkách plynu se Spojenými státy a Ázerbájdžánem a jednala s Izraelem a Katarem.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středečním projevu uvedla, že Rusko vydírá Evropu a používá energii jako zbraň. Rusko opakovaně popřelo, že by zbrojilo dodávkami fosilních paliv.

Navzdory zprávám o obnovení dodávek bude EU pokračovat v realizaci pohotovostních plánů pro případ úplného zastavení dodávek plynu z Ruska. Komise sdělila 27 zemím EU, že ve snaze ušetřit energii musí do března snížit spotřebu plynu o 15 %.

Von der Leyenová uvedla, že je pravděpodobné, že Kreml přistoupí k úplnému přerušení dodávek plynu do Evropy.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články