Autor: Filip Kejval

Podle Cathie Wood's Ark Invest se cena akcií Tesly do roku 2026 více než zčtyřnásobí, pokud se jí podaří vybudovat síť samořídících taxi

Podle Cathie Woodové z Ark Invest mají akcie Tesly stále spoustu možností růstu, uvedla minulý týden na svém blogu.

Podle Cathie Woodové z Ark Invest mají akcie Tesly stále spoustu možností růstu, uvedla minulý týden na svém blogu.

Investorka do inovací uvedla, že očekává více než čtyřnásobný nárůst akcií Tesly na 4600 USD za akcii do roku 2026, což představuje potenciální růst o 356 % oproti současným úrovním. Ark dříve odhadoval, že akcie Tesly do roku 2025 překročí 3 000 USD.

Tato býčí teze o Tesle závisí na schopnosti společnosti úspěšně vyvinout a zavést síť samořídících robotických taxíků. Tato síť taxíků by podle výzkumu zveřejněného společností Ark provozovala službu podobnou službě Uber, tedy přepravu lidí do různých destinací a zpět.

Podle býčího scénáře společnosti Ark by tato síť mohla společnosti Tesla v roce 2026 přinést roční příjmy ve výši 486 miliard dolarů. Podle medvědího scénáře by robotická taxislužba společnosti Tesla měla přinést roční příjmy ve výši 51 miliard dolarů. Společnost Tesla v roce 2021 dosáhla příjmů ve výši téměř 54 miliard USD, a to především díky prodeji elektromobilů.

"Nyní očekáváme větší poptávku po autonomní přepravě za vyšší ceny, než jsme původně předpokládali," vysvětlila společnost Ark Invest.

Velkou otázkou je, kdy Tesla reálně spustí plně autonomní vozidla, natož síť samořídících taxíků, které by se pohybovaly po různých městech a zemích. Podle nevýhodného scénáře společnosti Ark očekává spuštění sítě autonomních taxíků v roce 2026.

"Náš současný názor podporují nejen Waymo a Cruise, ale také zásadní pokroky v oblasti umělé inteligence... Střední hodnota našich předpokladů naznačuje, že Tesla bude komerčně využívat autonomní jízdu v roce 2024," vysvětlil Ark.

Vzhledem k očekávanému růstu akcií Tesla není překvapením, že investiční manažerka Ark má ve všech svých ETF na prvním místě právě tuto společnost vyrábějící elektromobily. Ark vlastní v akciích Tesla dohromady 1,43 miliardy dolarů a podle údajů společnosti Koyfin je to jediná akcie ve vlajkovém ETF Ark, která za poslední rok vygenerovala kladný výnos.

I v případě medvědího scénáře očekává společnost Ark, že se cena Tesly do roku 2026 téměř ztrojnásobí na 2900 USD. "Ačkoli jsme naladěni na naše očekávání pro rok 2026, domníváme se, že náš model společnosti Tesla je metodologicky konzervativní: předpokládáme, že akcie společnosti Tesla se budou v roce 2026 obchodovat spíše jako zralá společnost než jako rychle rostoucí společnost," uvedl Ark.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com