Podle ekonoma Paula Krugmana trhy sázejí na to, že nejhorší inflace je již za námi

Trhy tento týden přijaly zprávu o červnové inflaci s nelibostí, ale podle ekonoma Paula Krugmana se zdá, že to nejhorší už mají za sebou - a tuto teorii podporují dva důvody.

Trhy tento týden přijaly zprávu o červnové inflaci s nelibostí, ale podle ekonoma Paula Krugmana se zdá, že to nejhorší už mají za sebou - a tuto teorii podporují dva důvody.

V článku pro New York Times Krugman poukázal na optimismus, který je patrný z výnosů amerických státních dluhopisů, konkrétně cenných papírů chráněných proti inflaci, u nichž se projevují známky toho, že investoři očekávají pokles inflace.

Krugman tvrdí, že trhy pravděpodobně sledují mnoho údajů, které se zatím neobjevily v oficiálních zprávách, jako jsou údaje o nákladech na energie a bydlení, které podle všeho klesají. Kromě toho se zmírňují i takové faktory, jako jsou vysoké náklady na dopravu a problémy v dodavatelském řetězci.

Kromě těchto faktorů existují dva jasné důvody, proč by investoři měli očekávat zlepšení inflačního vývoje v nejbližším období i v budoucnu.

Zaprvé, mzdy se nezvýšily tak, jak se mnozí obávali. Mzdová inflace patří k nejlepším druhům inflace, ale v tomto případě se nevymkla kontrole.

"Tempo růstu průměrných mezd se ve skutečnosti zpomaluje, a to z přibližně 6 % na začátku letošního roku na současná 4 %. To je stále příliš vysoká hodnota na to, aby byla v souladu s dvouprocentním inflačním cílem Fedu, ale ne o mnoho," napsal Krugman.

Zadruhé, ekonom tvrdí, že je jednoduše příliš brzy na to, aby se projevily dopady zvyšování sazeb Fedu na inflaci, a že nikdo neměl očekávat žádný dopad během tří měsíců od zahájení cyklu zvyšování sazeb centrální bankou.

"To znamená, že pokud změna politiky Fedu povede ke snížení inflace, tak se to všechno stane v budoucnu. Trhy si myslí, že Fed inflaci omezí, a já si to myslím také, ale červnová zpráva o spotřebitelských cenách vám tak či onak neřekne nic o tom, zda máme pravdu. Je prostě příliš brzy."

Představitelé Fedu ve čtvrtek vyjádřili podporu dalšímu zvýšení sazeb o 75 bb na zasedání tento měsíc, čímž uklidnili některé obavy z ještě většího zvýšení, které obchodníci považovali za pravděpodobné po zveřejnění údajů o červnovém indexu spotřebitelských cen.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články