Podle generálního ředitele společnosti Trivago "určitě příjde hospodářský pokles"

Axel Hefer, který vede společnost Trivago zabývající se vyhledáváním hotelů, se ve finančních otázkách vždy spoléhá na svůj instinkt. A právě teď se mu zdá, že americká ekonomika je "mimo".

Axel Hefer, který vede společnost Trivago zabývající se vyhledáváním hotelů, se ve finančních otázkách vždy spoléhá na svůj instinkt. A právě teď se mu zdá, že americká ekonomika je "mimo".

Podle generálního ředitele společnosti Trivago "určitě" přijde hospodářský pokles. A dodal, že příští čtyři až osm týdnů rozhodne o tom, jak silný bude.

Hefer se naučil naslouchat svým instinktům poté, co prošel dvěma velkými ekonomickými bouřemi. Během hospodářské krize v roce 2001 pracoval jako konzultant ve společnosti McKinsey, kde se věnoval podnikovým financím. Během velké recese, která začala v roce 2007, byl partnerem v soukromé kapitálové společnosti.

"Připadá mi to rok 2001," řekl Hefer s odkazem na konec bubliny dot-com, kdy mnoho internetových startupů dosáhlo na Wall Street bezdůvodně vysokých ocenění, přestože měly chatrné obchodní modely a mizivé šance na dosažení zisku.

"Všechno je přehřáté," řekl. "Letadla neodlétají včas, protože není dost stevardů. Není dostatek pozemních obsluh. Restaurace nemohou otevřít, protože není dostatek pracovníků."

Vskutku. Federální rezervní systém se také domnívá, že americká ekonomika je v plném proudu. Rostoucí ceny a napjatá situace na trhu práce přiměly centrální banku zvýšit krátkodobé úrokové sazby z historického minima, čímž se zvýšily náklady na půjčky, aby se ekonomika ochladila. Cílem Fedu je provést obtížný manévr, který Wall Street označuje jako měkké přistání: zpomalit ekonomiku, aniž by došlo k přehnané korekci a způsobení recesi.

Zejména nedostatek pracovních sil v Americe není v pořádku, řekl Hefer. "Něco musí být strukturálně špatně," řekl. Dodal, že si myslí, že pokles začne v USA a rozšíří se do Evropy, protože obě ekonomiky jsou provázané.

Mnoho pracovníků v nejtemnějších dnech pandemie opustilo pracovní sílu nebo si hledalo jinou práci mimo oblasti, jako je maloobchod, restaurace a cestovní ruch, kde došlo k masivnímu propouštění, když vstoupil v platnost příkaz zůstat doma. Někteří z těchto pracovníků - například piloti leteckých společností - odešli do předčasného důchodu. To způsobilo, že se letecké společnosti snažily vyrovnat s velkým oživením poptávky spotřebitelů po cestování.

Hefer řekl, že si není jistý, zda pokles, který předpovídá, bude jen výkyvem, nebo něčím větším. Neočekává také, že by cestovní ruch čelil poklesu zítra.

Na podzim podle něj dojde k určitému poklesu trhu v kombinaci s klesající poptávkou po cestování.

Ekonomové a tržní analytici jako vždy diskutují o budoucnosti ekonomiky. Ekonom Bank of America uvedl, že existuje 40 % pravděpodobnost, že USA sklouznou do recese.

Ministryně financí Janet Yellenová zase uvedla, že recese "není nevyhnutelná", ale že inflace je "nepřijatelně vysoká". To je znepokojivé, protože vysoká inflace a nízká nezaměstnanost, což je kombinace, kterou USA zažívají nyní, vyvolávaly v minulosti poklesy. A Ben Bernanke, bývalý předseda Fedu, řekl, že recese je možná.

Jak se připravit na krizi

Na konci roku 2021 analytici společností jako JPMorgan a Bank of America předpovídali, že index S&P 500, široký index spojený s penzijními účty mnoha zaměstnanců, v roce 2022 posílí o 4 nebo 5 %. V polovině roku však referenční index klesl o 21,5 %. Podle Hefera je načase přijmout realitu nedostatku pracovních sil, problémů v dodavatelském řetězci a inflace na 40letém maximu jako varovné signály.

"Poptávka převyšuje nabídku pracovních míst. To se mi nezdá správné, stejně jako se mi nezdálo správné, když AOL koupila Time Warner," řekl Hefer s odkazem na kolosální a nešťastný obchod z roku 2001, kdy America Online koupila mateřskou společnost časopisu Time, CNN a HBO. Tento manévr měl otevřít cestu internetové společnosti k ovládnutí mediálního světa, ale byl považován za obrovský neúspěch.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články